Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Toiduliidu juht: Eestis on kaubanduse juurdehindlused kohati üle 45 protsendi

Copy
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa hinnangul on põhjuseid mitu, miks on Eestis toit kallim kui teistes riikides.
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa hinnangul on põhjuseid mitu, miks on Eestis toit kallim kui teistes riikides. Foto: Madis Veltman

"Riik peaks tegema kõik selleks, et toetada ettevõtteid ja anda läbi selle neile võimalus tõsta töötajate palku, mitte tõsta jätkuvalt maksukoormust," tõdes Eesti toidutööstusi ühendava toiduliidu juht Sirje Potisepp arvab. 

„Toiduainete käibemaksu alandamine võib teoreetiliselt kaasa tuua hindade languse, kuid selle tegelik mõju toidukaupade lõpphinnale sõltub mitmest tegurist,” nentis ta. „Olukorras, kus riigi kulud pigem suurenevad, kui vähenevad, peab riik leidma käibemaksu alandades täiendavaid tuluallikaid, mis võib tähendada täiendavate maksude kehtestamist. Kuna toidusektor on üks väheseid, mis on mõjutatud kõigist maksudest, siis uute kehtestamisel tekib ka täiendav surve toiduainete lõpphindadele.”

Teiseks mängib suurt rolli hindade kujunemisel tarbijatele kaubandussektor. „Kuna jaekaupluste hinnakujundus on keerukas ning selle taga on mitmeid tegureid, ei pruugi kogu maksumuudatusest tulenev vähenemine otseselt jaehindades peegelduda,” arvas Potisepp.

„Näiteks puu- ja köögiviljade käibemaksu alandamine Lätis ei toonud kaasa oluliselt madalamaid hindu. Eesti puhul mõjutab kaubanduse kulusid kindlasti suhteliselt suur kaubanduspinna osakaal elaniku kohta.”

Tagasi üles