Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Vastlatoidud Eesti sigade jalad süüakse ära Elevandiluurannikul. Miks? (2)

Toidu tegemiseks valige esijalad, milles on rohkem söömiseks kõlbulikku pehmet osa.
Toidu tegemiseks valige esijalad, milles on rohkem söömiseks kõlbulikku pehmet osa. Foto: Riina Martinson

Tänasel vastlapäeval tasub esivanemate traditsioonide austamiseks lauale seajalad tõsta. Muidu sealiha usku eestlane põlgab seajalad siiski ära ja valdav enamus meie lautades tatsunud sigade jalgadest jõuavad Aafrika riikide elanike toidulauale.

Rakvere kaubamärgi all liha tootva Maag Foodi tootearendus- ja turundusdirektor Janne Laik-Lõhmus rääkis, et mullu tootis Rakvere müügiks 564 tonni seajalgu, Eestis müüdi sellest ligikaudu seitse protsenti. “Eestis on olnud tootmismahud stabiilselt umbes 37 tonni ringis aastas. Kõik ülejäänu liigub läbi ekspordi. Meie kõige suurem eksportturg on Elevandiluurannik, kuhu eelmisel aastal müüsime 311 tonni seajalgu,” seletas ta.

Teise Eesti suurema sealiha tootja ja -töötleja Atria tegevjuht Meelis Laande ütles, et nemad müüsid mullu seajalgu 185 tonni, kümme aastat tagasi oli see kogus 105 tonni. Tõus on tulnud järjest kasvavatest toomismahtudest. Eestis müüakse esijalgadest kümnendik, ülejäänud läheb eksporti.

Kommentaarid (2)
Tagasi üles