Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

Maa Elu kaasautor pühendab õhtusöögi mahetoidule

Copy
Tiit Efert pühendab oma õhtusöögi “Mahe on elu” kõigile tublidele mahetootjatele.
Tiit Efert pühendab oma õhtusöögi “Mahe on elu” kõigile tublidele mahetootjatele. Foto: Erakogu

Kehtna Kutsehariduskeskuses täiskasvanute õppes kokaks õppiv Maa Elu pikaaegne kaasautor Tiit Efert korraldab kolmapäeval õpperestoranis Neljapäev kõigile huvilistele õhtusöögi “Mahe on elu”, mille ta pühendab kõigile tublidele mahetootjatele.

“Mahe tähendab minu jaoks mürkidevaba toidukasvatamise viisi ja mitte ainult. Imekombel maitseb mahedana kasvanud tooraine ka paremini, just seda kavatsen ma oma õhtusöögil ka pakkuda,” kinnitas Tiit Efert.

Ajakirjanikuna, aga ka Eesti Mahepõllumajanduse SA poolt korraldatud Eesti aasta parima mahetootjate hindamiskomisjoni liikmena, on tal olnud võimalus külastada väga paljusid mahetunnustusega talusid ja tutvuda talunikega. “Julgen öelda, et enamus neist on veendunud maheusku ning ei tee seda tööd pelgalt mingite toetuste nimel. Tihtilugu on ilmselt kasulikum isegi intensiivset põllumajandust viljeleda,” tõdes Efert.

Kliendid saavad õpperestoranis nautida Lääne-Virumaalt Karusaare talust pärit kalkuni liha, aga ka Hiiumaalt Lepaniidi talust kitseliha ja kitsepiimas valmistatud jogurti tarretist, mille lisandiks on Valgamaalt Kopra Sahvist pärit peetidest pressitud mahlast valmistatud konsomee. Laual on esindatud ka Eestis kasvanud mahesiga, mida võib tikutulega taga otsida. See tuleb Lääne-Virumaalt Saara Lihameistrite farmist. “Kokku viis käiku, maitseelamused on garanteeritud,” kinnitas Efert.

Piimatoodetega esindatud Mätiku talumeierei perenaise Mirjam Pikkmetsa hinnangul on oluline et kokad väärtustavad kohaliku mahetoitu, sest see on keskkonnasõbralik ja tervist toetav. “Mahetoit vajab kindlasti propageerimist. Peaks olema ühiskonna norm süüa tervisliku ja puhast toitu. Ja mahetoit võiks saada pigem igapäevaseks igale lauale. Kui tõuseb nõudlus kasvab ka pakkumine ja see on oluline,” rääkis Pikkmets.

Karusaare perenaine Elen Põdra kinnitas, et selline õhtusöök on nagu väike tunnustus või tänu mahetootjatele. “Olen olnud mahetootja üle 10 aasta ja selle ajaga on teadlikus mahetoidu vastu inimestes märgatavalt tõusnud, kuid pikk tee on veel minna,” sõnas ta. Mahetoit vajab tema sõnul kindlasti palju rohkem propageerimist ja tähelepanu, kui seni seda tehtud on. “Karusaare kalkunid kasvavad stressivabalt ja loomulikult – nautides päikest, heinamaad ja värsket õhku. Selliselt kasvatatud toit on alati parim valik ja seda tunneb ka igas suutäies. Ja muidugi hea kokk oskab need maitsed veel eriti hõrguks muuta,” lausus Põdra.

Kehtna Kutsehariduskeskuse toitlustusvaldkonna õpetaja Liis Lälli sõnul on õpperestorani Neljapäeva teemad valivad õpilased vastavalt oma huvidele, unistustele, väärtustele ja uskumustele. Sel aastal on toimunud näiteks Setu köögile, jahindusele ja küüslaugule pühendatud restoranid. Lisaks on pühendatud lõunasöök tuntud eestlastele, kes ise koka ametit ei pea aga seda ala propageerinud on. Tema sõnul on iga teema juures võimalik õppida toidumaailmas midagi uut ja saada rikastav kogemus erinevatele inimestele olulistest teemadest. “Seekordne mahetoidu – loodusliku ja tervisliku toidu teema väärtustab Eesti mahedaid toiduainete tootjaid läbi Tiidu silmade. Sellele teemale on Tiit oma südame kinkinud ja nüüd on võimalik tal oma kaaslaste toel ka Kehtnas vastav õhtusöök pakkuda,” lisas Läll.

Seekordne mahetoidu – loodusliku ja tervisliku toidu teema väärtustab Eesti mahedaid toiduainete tootjaid läbi Tiidu silmade. Sellele teemale on Tiit oma südame kinkinud ja nüüd on võimalik tal oma kaaslaste toel ka Kehtnas vastav õhtusöök pakkuda.

Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutuse tegevjuhi Airi Vetemaa sõnul võiks Tiidu ettevõtmine innustada restoranipidajaid rohkem meie kohaliku mahetoidu suunas vaatama. “Väärt toorained on täiesti olemas. Sellega väärtustame siinsete mahetootjate pingutust puhtama keskkonna ja jääkidevaba maitsva toidu nimel,” kinnitas ta.

Mahetoidu õhtusöök toimub 8. jaanuari õhtul ning kõigil huvilistel on võimalik registreeruda saates e-kirja Õpperestorani Neljapäev e-postkasti või võtta ühendust Facebooki vahendusel.

Tagasi üles