Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Polegi enam kartulivabariik. Lätlased söövad kartulit meist palju rohkem

Copy
Hasselbacki kartulid.
Hasselbacki kartulid. Foto: Maire Vesingi

Kartuli kasvupind on Eestis tuntavalt vähenenud, mistõttu küsimusele, kas oleme endiselt kartulivabariik, vastas Maaelu Teadmiskeskuse sordiaretuse osakonna teadur Terje Tähtjärv Kuku raadio saates Maa Elu nii: „Ma ei julge seda enam nii väga väita.” Tegelikult söövad lätlased kartulit eestlastest juba rohkem

7. novembril toimus Pajusi mõisas rahvusvahelise projekti MainPotRe avalik seminar, kus muu hulgas vahetati Eesti ja Läti geenipankade vahel kartuli varusäilikuid, et tagada turvaliselt koopiate säilimine.

Kuigi kartuli kasvatuspind väheneb, tegeletakse Eestis pidevalt uute sortide väljatöötamisega. „Minu kartuliaretuspõld on endiselt sama suur,” kinnitas Tähtjärv ja täpsustas, et ühe uue sordi sünniks läheb 10–15 aastat.

Tagasi üles