Peagi saabuvad tõsisemad öökülmad ja katmikala ootab suurpuhastus. Osa tomateid on veel rohelised või õrnalt värvunud. Minule näiteks maitsevad korralikult hapendatud tomatid rohkem kui hapukurk. Ka leidub veel piisavalt leherohelist, mida hapendatavatele tomatitele juurde lisada.

Kolmeliitrise purgi põhja asetada kiht purustatud maitsetaimi, näiteks jämedalt lõigutud tilli ja mädarõigast; mustasõstra-, sidrunväändiku-, metsvaarika-, vürts- või aniisbasiiliku-, melissi- ja koriandrilehti; terveid tilli-, sinepi-, koriandri- ja mungalilleseemneid.

Seejärel laduda purki puhastatud ja pestud rohelised tomatid ning peale asetada teine kiht maitsetaimi. Soovitatav on tomatite vahele panna värvilised maguspipraribad ja peotäis kergelt kupatatud (omas mahlas) kukeseeni. Peale valada jahutatud külm 5–7% soolvesi ja sulgeda purgid ajutiste plastkaantega. Jätta üheks ööpäevaks toasooja. Järgmisel päeval viia purgid paariks nädalaks jahedasse hoiuruumi. Nüüd lisada vajaduse korral värsket soolvett ja sulgeda purgid õhukindlalt.