Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kas teadsite? Vastu klaaspinda lennanud linnust tuleb teavitada

Copy
Punarind.
Punarind. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Sügisese lindude rändeperioodi ajal tuleb tihti ette juhte, kus mõni lind vastu autoklaasi või majaakent lendab. Neid õnnetusi alati ära hoida ei saa, küll on aga kindel protokoll, kuidas sel puhul käituda.

Tartu Ülikooli loomaökoloogia nooremteadur Christel Rose Bachmann selgitas, et autoõnnetused lindudega juhtuvad siis, kui lind märkab autot liiga hilja ja ei jõua piisavalt kiiresti reageerida. Pimedal ajal võivad aga autotuled linde pimestada. Teadur soovitab tähelepanu pöörata ka teeäärsetele aladele, kuhu väiksemaid linde hulgaliselt toituma koguneb, sest nemad võivad järsku autole ette lennata.

Kindlustusselts Gjensidige Eesti filiaali juht Raido Kirsiste sõnas, et tihti ei teki väiksema linnuga kokku põrgates autole ühtegi jälge, seega ei saa juhid isegi aru, et on linnule otsa sõitnud. “Küll aga tuleb sageli ette seda, et lind on autoklaasi sisse teinud täkke või vahel selle koguni purustanud. Kui lind juba auto suunas lendab, siis on temaga kokkupõrget sisuliselt võimatu vältida,” ütles ta.

Tagasi üles