Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kogukond hoiab elus rohkem kui 800 pärandseemet (1)

Copy
Korra kuus toimuvale ringkäigule lastakse Garden Organicus korraga vaid 15 inimest.
Korra kuus toimuvale ringkäigule lastakse Garden Organicus korraga vaid 15 inimest. Foto: Peep Tobreluts

Viljandlasel ja mitmete keskkonnateemade eest hea seisval Peep Tobrelutsul õnnestus sel suvel külastada Inglismaal asuvat Garden Organicut. Muu hulgas õnnestus tal näha ka selle aia pärandseemnepanka, mis seisab hea selle eest, et säiliksid seemned, mida poeriiulitelt ei leia ja mille abil saab kasvatada mahedat toitu.

Kui Peep Tobreluts Räpina Aianduskoolis õppis, avanes tal 21-aastasena võimalus end täiendada ka Inglismaal, kus pärast kuuajast õppetööd Northamptonshire´s asuvad Moultoni kolledžis läksid noored praktikale põllumajandustootmistesse.

Tobrelutsu sõnul sai tema sealt näiteks suurpärase ülevaate, kuidas toimus viljakasvatus suurtes tootmistes, kus hektareid 620 ja ja kaks samasuurt partnerfarmi olid omavahelises sümbioosis viljavahelduse mõttes – tema ülesandeks oli näiteks vedada kombaini alt vilja kuivatisse, rullida põldu või kaarutada põhku. „Kombain ei tohtinud hetkegi seista. Kombaineri lõunapausi ajaks toodi partnerfarmist kombainer asendama,” meenutas ta toonast kogemust.

Tagasi üles