Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Loodussõpru ootab võimalus liituda ümber Läänemere matka etapiga

Copy
Ekspeditsiooni meeskond.
Ekspeditsiooni meeskond. Foto: Save the Baltic Sea

Oktoobri keskel jõuab Eestisse “Save the Baltic Sea” ekspeditsioon, kes on võtnud eesmärgiks matkata 6000 kilomeetrit ümber Läänemere, et juhtida tähelepanu meie kodumere keskkonnaprobleemide lahendamise võimalustele.

Kõigil huvilistel on võimalik vahemikus 17. oktoober kuni 3. november liituda rahvusvahelise vabatahtlike matkajate grupiga eri etappideks mööda Eesti rannikuäärt. Teekonna jooksul jagavad matkajad oma teadmisi Läänemere seisundi kohta ja mereelustiku kohta, annavad edasi matkatarkusi ja - nippe ning kohtuvad kohalike kogukondadega.

Ekspeditsioon “Save the Baltic Sea” alustas oma 6000 km pikkust teekonda märtsi alguses ja on praeguseks teel olnud üle 200 päeva, läbides seni 6 Läänemere riiki. Ekspeditsiooni ühe etapi tegi kevadel ja suve alguses kaasa ka eestlannast kogenud matkajuht Liisi Preedin.

9 kuu pikkuse matka jooksul kutsutakse kohalikke elanikke, organisatsioone ja omavalitsusi võtma kasutusele aktiivseid meetmeid mere säilitamiseks tulevaste põlvkondade jaoks. Läänemerd ohustavad nii kliimamuutuste tagajärjed, vette sattunud ohtlikud ained kui ka liigne lämmastiku ja fosfori sissevool, muutes Läänemere üheks reostatumaks mereks.

“Igaüks meist, kes elab Läänemere piirkonnas, panustab meie merekeskkonna seisundisse, sageli isegi teadmata. See tähendab, et igaühel meist on ka võim muutust ellu viia," ütleb Giedrius Bučas, ekspeditsiooni juht.

Matkajate grupiga on võimalik Eestis liituda vahemikus 17.10–03.11. Ekspeditsioon läbib Harjumaa rannikut 17.–20.10, Läänemaa rannikut 21.–26.10 ja Pärnumaa rannikut 27.10–03.11, suundudes seejärel Lätti. Liituma on oodatud nii üksikud matkajad, pered, sõpruskonnad, kui ka organisatsioonid ja haridusasutused. Matkagrupp suhtleb inglise, leedu ja vene keeles.

Kõigis läbitud riikides korraldatakse ka keskkonnateadlikkust tõstvaid haridussündmusi, arutelusid ja töötubasid, eesmärgiga kiirendada Läänemere kriitilistele keskkonnaprobleemidele lahenduste leidmist. Eestis toimub suur avalik teemapäev “Läänemere hääl” 15. oktoobril Tallinnas, Eesti Meremuuseumi Lennusadamas. Kõik huvilised on oodatud kohtuma “Save the Baltic Sea” vabatahtlike meeskonnaliikmetega, külastama Läänemere teemalisi teadusnurki ning nautima Taavi Petersoni heategevuskontserti Läänemere heaks.

Märksõnad

Tagasi üles