Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Galerii Vändras selgusid Eesti künnimeistrid

Copy

Pärnumaal Massu külas toimusid eile ja täna 50. Eesti künnimeistrivõistlused, kus meistrite klassis võitsid tava- ja pöördadraga masinatel Raido Kunila ja Indrek Mägi.

Võistluse peakorraldaja Margus Lepp jäi tänavuste meistrivõistlustega rahule. "Vihmane ilm esitas väljakutseid nii võistlejatele kui ka publikule, kuid keeruliste künniolude kiuste näitasid kõik kõrget taset ja pakkusid tõeliselt nauditavat vaatepilti,“ märkis Lepp.

Tema sõnul on võistluse eesmärk hoida kündmise traditsioone elus, tuua esile noorte põllumeeste oskused ja näidata, millist kvaliteeti rakendada ka igapäevatöös. „Võrreldes 150 aastat taguse ajaga, mil Vändras toimusid esimesed künnivõistlused, on tehnika ja töö kvaliteet küll palju arenenud, kuid kündmise põhiolemus – maa ja inimese koostöö ning oskusliku töö tähtsus, on jäänud samaks,” lisas Lepp.

Eesti parimaid kündjaid tulid Vändrasse tunnustama ka mitmed endised põllumajandus- ja maaeluministrid ning praegu ametis olev minister, kelle vahel selgitati sõbralikus võistlusmeeleolus välja “Minister-kündja 2024”.

Tiitli pälvis regional- ja põllumajandusminister Piret Hartman, kelle sõnul oli tegemist ääretult tasavägise võistlusega. “Vastutus oli suur, kuid ministrid toetasid üksteist innukalt, samas võtsid kõik asja tõsiselt ja mütsiga lööma ei tulnud keegi,” lausus Hartman. “Suur rõõm oli koos valdkonna eestvedajatega Eesti künnimeistrivõitlustel kohtuda. Tunnustan nii endiste ministrite kui ka praeguste põllumajandusettevõtjate panust meie valdkonda.”

Teised minister-kündjad olid Andres Varik, Tiit Tammsaar, Ester Tuiksoo, Mart Järvik, Arvo Aller ja Madis Kallas. Minister-kündja võistluse peakohtunikud olid Jaak Läänemets ja Andres Oopkaup.

50. Eesti künnimeistrivõistluste tulemused

2024. aasta künnimeister tavaatrade klassis on Raido Kunila (Artiston Grupp). Teise koha saavutas Kaspar Järvala (Künniklubi Kaspar Järvala) ja kolmanda Jaagup Kask (Olustvere TMK). Pöördatrade klassis sai esikoha Indrek Mägi (Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool), teise koha Reimo Ilves (Järvamaa Kutsehariduskeskus).

Kõrrepõldu kündnud pöördatrade vabaklassi parim oli Toomas Silm (Vändra AS), teise koha saavutas Heino Madisson (Vändra AS) ja kolmanda Erki Punga (Põlva Agro).

Noorte klassis tavaatradel võitis võistluse Kristjan Raamat (Järvamaa Kutsehariduskeskus), teise ja kolmanda koha saavutasid vastavalt Jürgen Paap (Järvamaa Kutsehariduskeskus) ja Rasmus Runtal (Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool). Sarnaselt meistrite klassile, kündsid ka noorkündjad esimesel päeval kõrremaal ja teisel võistluspäeval rohumaal.

Künnimeistrivõistluste rahvarohkeimas põkade klassis oli võistlejaid 18 ning seal võidutses Riivo Sepp.

Võistlust korraldati koostöös Eesti Künniseltsi, Vändra AS-i, OÜ Agrone, Olustvere TMK ja Põhja-Pärnumaa vallaga.

Tagasi üles