Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kus asub Euroopa parim mahepiirkond, -linn või -toidukoht?

Copy
Stockholmist lõuna pool asuv Sörmlandi piirkond on olnud mahepõllumajanduse teerajaja juba1940. aastatest.
Stockholmist lõuna pool asuv Sörmlandi piirkond on olnud mahepõllumajanduse teerajaja juba1940. aastatest. Foto: https://visitsweden.com/

Sel nädalal kuulutas Eurooa Komisjon välja Euroopa mahepiirkonna auhinnad. Ligi 100 kandidaadi seast valiti välja võitjad erinevates kategooriates. Nii mõnigi tunnustatud koht asub Eestile üsna lähedal.

Parim mahepiirkonna tiitli sai näiteks Lõuna-Savo maakokond Soomes. Selle puhul tõsteti esile, et piirkonnas on loodud 40 aasta jooksul tugev mahekultuur koostöös põllumeeste, teadlaste ja kohalike omavalitsustega. Piirkonnas on 200 mahefarmi ja seal asub ka Soome maheinstituut.

Parim mahelinn on aga Bremen Saksamaal. Rohkem kui 30% farmidest selle linna piirkonnas on mahedad. Linn edendab jätkusuutlikke toidusüsteeme kogukonnaprojektide ja uuenduslike põllumajandusalgatuste kaudu, andes kodanikele võimaluse suunata kohapealseid muutusi. Liikumine BioStadt Bremen töötab selle nimel, et 2025. aastaks oleks kõikide koolide, lasteaedade ja haiglate toit 100% mahe.

Tagasi üles