Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Augusti vihm vähendas kartulisaaki

Copy
Kasvatajate hinnangul on tegu päris kena kartuliaastaga. Urmas Luik
Kasvatajate hinnangul on tegu päris kena kartuliaastaga. Urmas Luik Foto: Urmas Luik

Võrumaal kartulit kasvatava Ants Mulla põldudel on kartulivõtt lõppemas. „Augusti alguse suurvesi vähendas sel aastal saaki. Mõned hekatrid 50 hektarist kartulimaast läksid otse randaali alla, sealt polnud midagi korjata, kuid mõned põllud andsid kohati ka head saaki,” kõneles Muld ja lisas, et kartul, mis üles võetud, on õnneks hea kvaliteediga. „Võin oma üle 30aastase kartulikasvatuskogemuse juures öelda, et tänavune on täitsa keskmiselt hea aasta,” sõnas ta.

Ka Urmas Pärnalaas Tartumaalt, kel kartulit maas 25 hektaril, nõustus, et talvekartuli saak tundub tulevat täitsa rahuldav. „Parem kui kahel eelmisel väga põuasel aastal. Mugulate moodustamise ajal oli tänavu niiskust piisavalt, nii on mõnel sordil pesas kartuleid kohe 10–12. Kuid augusti alguse vihm võttis paarist kohast kartuli ka ära, see jäi vee alla ja mädanes sinna ära,” andis ta ülevaate.

Mõnel sordil on mugulad isegi liiga suureks kasvanud. „Eks see sõltus ka minu nobedusest pealsete lõikamisel, kuid nii ongi kartulit igale maitsele: kes soovib suuri, saab suuri, kes väiksemaid, see võtab väiksemaid.”

Tagasi üles