Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kahju kannatanud põllumehed saavad euroliidult üle 3 miljoni euro toetust

Copy
Vihm takistas augustis koristustöid.
Vihm takistas augustis koristustöid. Foto: Silvi Lukjanov

Eesti saab Euroopa Liidult 3,3 miljonit eurot ebasoodsate ilmastikunähtuste tõttu kahju kannatanud põllumajandustootjate toetamiseks

Komisjon tegi täna ettepaneku eraldada Eestile ja veel neljale liikmesriigile (Bulgaaria, Itaalia, Rumeenia ja Saksamaa) põllumajandusreservist kokku 119,7 miljonit eurot, millest Eesti saab 3,3 miljonit. Toetus on mõeldud põllumajandustootjatele, keda on negatiivselt mõjutanud selle aasta kevadel ja varasuvel esinenud erakordselt ebasoodsad ilmastikutingimused ning kes on kaotanud osa oma toodangust ja selle tulemusena ka sissetulekust. Liikmesriigid võivad toetussummasid omakorda täiendada kuni 200% ulatuses riiklikest vahendistest.

Kui ettepanek vastu võetakse, peavad riiklikud ametiasutused toetused välja jagama 30. aprilliks 2025, tagades et põllumajandustootjad on lõplikud abisaajad. Liikmesriigid peavad komisjonile 31. detsembriks 2024 teatama meetmete rakendamise üksikasjad, eelkõige üksikabi andmisel kasutatud kriteeriumid, meetme kavandatud mõju, maksete prognoosid kuude kaupa kuni aprilli lõpuni ning antava lisatoetuse taseme. Teade peaks sisaldama ka meetmeid, mida on võetud konkurentsimoonutuste ja ülemäärase hüvitamise vältimiseks.

Tagasi üles