Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Elistvere loomapargi Karoliina pandi magama

Copy
Karoliina liikumine ja olek näitasid halvenemise märke juba kuu aega tagasi.
Karoliina liikumine ja olek näitasid halvenemise märke juba kuu aega tagasi. Foto: Elistvere Loomapark

Elistvere loomapargi kuulus pruunkaru Karoliina pandi reede õhtul puhkama igavest und. Eakas loom hakkas mõne aja eest lonkama ja ta tervis muutus ravikuurist hoolimata halvemaks ja loomaarstide üksmeelne hinnang oli armastatud karu edasistest kannatustest säästa.

Karoliina liikumine ja olek näitasid halvenemise märke juba kuu aega tagasi. „Oli näha, et kõndimine valmistas talle vaevusi, sama panid tähele ka loomapargi külastajad,“ rääkis RMK Jõgevamaa külastusala juht Andri Plato.

Esialgu määras Elistvere asukaid raviv loomaarst Tõnu Kalja Karoliinale valuvaigistid. Kohe teavitas ta Karoliina olukorrast ka Eesti Maaülikooli eksperti, metsloomade meditsiini uurijat dr. Aleksandr Semjonovit. Kui esimene ravikuur tulemusi ei andnud, otsustasid veterinaarid valuravi skeemi muuta, lootuses, et karu seisund paraneb ja talle saab teha röntgenuuringu. "Paraku seda ei juhtunud, viimased päevad näitasid, et Karoliina olemine muutus kehvemaks,“ lisas Plato.

Plato sõnul olid mõlemad arstid üksmeelel, et looma uinutamine uuringuteks, arvestades tema olukorda ja kõrget vanust, oleks olnud Karoliinale riskantne ja kannatusterohke. Sündis otsus võimaldada Elistvere kuulsal karul lahkuda siit ilmast väärikalt ja valuvabalt.

„Kogu loomapargi-pere on kurb, kuid mõistame, et tegu oli õige otsusega. Karoliina elas Elistveres 26-aastaseks. See on pruunkaru kohta väga võimas vanus. Selle ajaga jõudis ta pakkuda rõõmu tuhandetele loomaparki külastanud inimestele,“ kinnitas Andri Plato.

Karupoja, kes ristiti Karoliinaks, leidsid 1998. aastal jahimehed Järvamaalt Kabala metskonnast. Orvuks jäänud mõmmik oli üks esimesi Elistvere loomapargi asukaid.

Tagasi üles