Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Värske leib tervitab maale kolinud peresid laupäeval üle Eesti

Copy
Rukkileib. Pilt on illustratiivne.
Rukkileib. Pilt on illustratiivne. Foto: Robert Michael

Homme kogunevad Eesti Vabaõhumuuseumisse 19 omavalitsuse esindajad, et koos Maale elamise päeva saabumise puhul leiba teha. Valminud leivad viivad vallad koju kaasa ja need kingitakse laupäeval igas osalevas vallas vähemalt ühele uuele perele, kes sümboolsest esindab ka teisi peresid. Näiteks Rakvere valda rändab koguni 7 leivapätsi.

Maal elamise päeva peakorraldaja Krista Pegolainen-Saar sõnas, et Eestis seondub kodu loomine ikka soolaleiva toomise traditsiooniga kas naabrite või kogukonna poolt. „Kui kodu on olemas ja soolaleib peetud, siis on ka oma juured juba maas,” selgitas ta, miks järjekorras juba kuuenda taolise päeva avaüritusel üheskoos leiba tehakse.

Leivateo juurde räägivad oma lugusid päeva korraldajad ja maale kolinud pered. Näiteks on võimalik kuulda Sven Soiveri lugu Raplamaalt, kes proovib kokku sobitada ajakirjanikuametit pealinnas ning mastaapse tallikompleksi ja ratsakooli ehitamist Raplamaal. Oma lugu räägivad ka Teodor ja Anette Hirvoja, kes on kolimas Tallinnast Lääne-Nigula valda ning omavalitsuse poolt jagab kogemusi Järva vallavanem Toomas Tammik.

Tagasi üles