Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Pühapäeval saab uudistada, kuidas viljast valmib leib

Copy
Vabaõhumuuseumi erinevates taludes tutvuda leiva valmimise protsessiga viljapeksust leiva küpsetamiseni. Köstriaseme talus saab näha rukkipeksu ja tuulamis
Vabaõhumuuseumi erinevates taludes tutvuda leiva valmimise protsessiga viljapeksust leiva küpsetamiseni. Köstriaseme talus saab näha rukkipeksu ja tuulamis Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Pühapäeval, 15. septembril tähistatakse Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päeva juba 15. korda. Sel aastal keskendub üritus erinevate kultuuride leiva- ja toidutraditsioonidele.

Ürituse korraldaja Kerti Sönmez selgitab, et traditsiooniline leivapäeva üritus on sellel aastal kantud kultuuririkkuse aasta vaimust. "Eesti kööki on mõjutanud kohalikud olud ja ajalugu, aga kindlasti ka kultuurikontaktid ja suhted lähemate ja kaugemate naabritega. Selle aasta üritusel uurime, kuidas on eesti kööki kuuluvad toidud meie lauale jõudnud," ütleb Sönmez.

Nagu traditsiooniks on saanud, saab vabaõhumuuseumi erinevates taludes tutvuda leiva valmimise protsessiga viljapeksust leiva küpsetamiseni. Köstriaseme talus saab näha rukkipeksu ja tuulamist, Sassi-Jaani talu hoovis on võimalik proovida käsikivil rukkiterade jahvatamist ja Härjapea talus saab osa leivateost.

Tagasi üles