Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Röövpüüdjad kipuvad keelatud ajal vähke püüdma

Copy
Jõevähid.
Jõevähid. Foto: Märt Kesküla

Jõevähi populatsiooni kaitseks on vähipüük kalastuskaardi alusel lubatud üksnes augustikuus ning kaugeltki mitte kõikides veekogudes. Paraku on keskkonnaametnikud selle suve jooksul avastanud 36 jõevähi püügiga seotud rikkumist, neist enim – 15 on olnud just vähipüük keelatud ajal.

Keskkonnaameti vee-elustiku spetsialist Kerli Pettai ütles, et jõevähki ohustab meie veekogudes vähi võõrliikidelt edasi kanduvale vähikatkule lisaks kõige rohkem just röövpüük.

„Sel aastal on keskkonnaametnikud avastanud ja veekogudest eemaldanud 44 püügivahendit, mida määratleti kas vähimõrra või vähinatana ning mille omanikku ei saanud kindlaks teha. Kõige rohkem eemaldati selliseid püügivahendeid Võrumaa veekogudest, seal oli neid 16, järgnes Saaremaa 11 püügivahendiga. Eemaldatud püügivahenditest loodusesse tagasi lastud jõevähke oli sadu. Käesoleva hooaja jooksul oleme tuvastanud 36 jõevähkide ebaseadusliku püügiga seotud rikkumist, milledest 25 korral alustasime rikkuja suhtes väärteomenetlust ja 11 korral piirdusime suulise hoiatamisega,“ rääkis Pettai.

Tagasi üles