Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Noortalunikud saavad nädala jooksul toetust taotleda

Copy
Kalkulaator. Foto illustratiivne.
Kalkulaator. Foto illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Tänasest 18. septembrini võtab PRIA vastu põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse taotlusi. Taotlusi saab esitada e-PRIAs.

Toetus on mõeldud noortele mikro- ja väikeettevõtjatele, kes alustavad esmakordselt oma põllumajandusliku tegevusega või noortele ettevõtjatele, kes võtavad üle vanema või vanavanema toimiva põllumajandusettevõtte. Noor ettevõtja on erialase hariduse ja töökogemusega kuni 40-aastane isik.

Toetuse maksimaalne suurus ühe taotleja kohta on 100 000 eurot Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014–2020 programmperioodil kokku.

Seoses MAK 2014–2020 programmperioodi lõppemisega 31. detsembril 2025 kehtivad käesoleva taotlusvooru puhul erisused, mis puudutavad töökogemuse ja hariduse omandamist ning tegevuste teostamise tähtaega:

  • toetuse saaja peab põllumajandusalase töökogemuse, hariduse või kutse puudumisel selle omandama hiljemalt 30. septembriks 2025;
  • toetuse saaja peab äriplaanis kavandatud tegevused ellu viima hiljemalt 30. septembriks 2025.

Kuna toetuse maksimaalne võimalik summa on suurenenud 100 000 euroni ja tegevuste tegemiseks on aega vaid 30. septembrini 2025, siis rõhutab PRIA arengutoetuste osakonna teenusejuht Katrin Märss, et toetuse taotlejad mõtleksid kõik äriplaani tegevused kindlasti väga täpselt läbi, arvestades, et need oleks võimalik ettenähtud aja jooksul tõesti ka ellu viia.

„Tuleb silmas pidada, et 2025. aasta 30. septembriks tuleb ära esitada nii maksetaotlus, täita kaheaastase töökogemuse nõue ja omandada ka põllumajanduslik haridus,“ lisab Katrin Märss.

Otsused toetuse määramise või mittemääramise kohta kinnitab PRIA hiljemalt 11.12.2024. Toetuse esimese osa (kuni 75% määratud toetusest) maksab PRIA välja 30 tööpäeva jooksul pärast taotluse rahuldamise otsuse tegemist. Teine osa makstakse kliendile kolme kuu jooksul pärast äriplaanis kavandatud kõigi tegevuste elluviimist ning nõuetekohaste dokumentide esitamist.

Tagasi üles