Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Proovi järele: Türi naine pakub salsa verde tegemiseks tomatillosid

Copy
Tomatillost saab valmistada hõrgu salsa verde.
Tomatillost saab valmistada hõrgu salsa verde. Foto: Silvi Lukjanov

Tomatillo ehk mehhiko füüsal pole toorelt küll eriti söödav, kuid temast on hea valmistada salsa verdet ehk rohelist kastet, mis on mõnus lisand grillitud liha ja kala juurde. „Kel soovi, tasub proovida teha, minu käest saab tomatillosid. Mul neid tänavu eriti ohtralt,” pakkus Türi naine Tiiu Savelli.

Erinevaid salsa verde retsepte leiab internetist, küll rohkem inglisekeelseid, kui Savelli sõnul pole see tänapäeval ju mingi takistus.

Naine ise avastas rohelise salsa hõrgutava maitse Amsterdamis elava tütre kaudu. Kui sai teada, et seda tehakse tomatillodest, otsustas neid ka ise proovida kasvatada.

„Erinevatel Amsterdami turgudel ringi liikudes satub erinevate huvitavate asjade peale, üks minu leidudest seemnepoest olid tomatillo seemned,” meenutas ta mõne aasta tagust leidu. Kuigi internetiavarustest saab lugeda, et tomatillosid kannatab kasvatada ka avamaal, kasvavad naisel nad koos teiste füüsalitega kasvuhoones.

Türi naine Tiiu Savelli kasvatab tomatillosid kasvuhoones.
Türi naine Tiiu Savelli kasvatab tomatillosid kasvuhoones. Foto: Silvi Lukjanov

Et tütar kaugel ja kodumaal koduseid tarvitajaid vähe, on naisel kurb vaadata, kuidas tomatillod lihtsalt kasvuhoones maha kukuvad ja kasutust ei leia. Kuigi kasvama sai pandud ainult paar taime, on nad väga saagirohked. Nii annaks Savelli heal meelel tomatillosid kellelegi, kes neist väärt kastet teha tahavad. Teised füüsalid, maasika- ja ananassi omad, on maitselt magusad, ja neid korjab ja hoiab ta lastelaste jaoks.

Kuigi kasvama sai pandud ainult paar taime, on tomatillod väga saagirohked.
Kuigi kasvama sai pandud ainult paar taime, on tomatillod väga saagirohked. Foto: Silvi Lukjanov

Tomatillo on suur, tavalisest maasika- ja ananassfüüsalitest olulisest suurem. Tegu on väiksema tomati suuruse viljaga, mille kest küpsedes praguneb.

Kui Järvamaalt huvilisi ei leia, võtab naine tomatillod kaasa oma pealinnakoju ja loodab huviliste osas sealsele suuremale kogukonnale. Et tomatillosid Eestis väga saada pole, siis mõistab ta, et vähesed oskavad neid veel hinnata. Kuid aktiivse Facebooki kasutajana usub naine leidvat teadjamaid huvilisi hoidistajate gruppidest.

Tagasi üles