Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Vihmad vähendasid saagi kvaliteeti

Copy
Olenevalt piirkonnast oli augustis sadudega päevi 14–20.
Olenevalt piirkonnast oli augustis sadudega päevi 14–20. Foto: Paul-Tech OÜ

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade augusti andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi ning nende mõju taimekasvule, põllutöödele ja saagile. Kokkuvõttest selgub, et vihmasajud piirasid oluliselt põllutöid, kuid samas soodustasid rohu kasvu ning külvide kiiret ja ühtlast tärkamist.

August oli keskmisest soojem, mõningast jahutust pakkusid vihmapilved. Kõige kõrgemad temperatuurid registreeriti 25. ja 30. augustil. Kõige madalamad õhutemperatuurid mõõdeti taimiku kohal 20. augusti varahommikul Jõgevamaal Vägari külas ja Raplamaal Kehtna lähedasel rohumaal, vastavalt 3,6 ja 3,7 kraadi, vahendas ettevõte oma pressiteates.

Augustis jagus mullas niiskust igasse päeva. Olenevalt piirkonnast oli sadudega päevi 14–20. Pikema seisaku põllutöödes põhjustas kolmepäevane vihmaperiood 10.–12. augustil, mis hõlmas kogu Eestit. Ka kuu viimasel päeval sadas kõikjal vihma. Ülejäänud sademed jagunesid, sõltuvalt ajast ja asukohast, sabinatena mööda Eestimaad laiali. Meie jaamade andmetel olid vesisemad põllud Pärnu, Järva, Jõgeva, Tartu ja Põlva maakonnas, kus kohati seadis põllutöödele piire ka maa kandevõime.

Tagasi üles