Klassikaline õunamahl oli, on ja jääb eestlaste südamesse. Nüüd, kus õunamahla valmistamise kõrghooaeg on taas kätte jõudmas, on paras hetk jagada nippe, kuidas õuntest parim välja pigistada.

Kuigi paljud kasutavad õunamahla valmistamiseks teenusepakkujaid, on üha enam ka neid, kes otsustanud investeerida isiklikku mahlapressi ja teha mahla kodus.

Mahlapresside ja tarvikute müügiga tegeleva veebipoe Mahlapress eestvedaja Denis Laksberg on täheldanud, et mahlapresside soetamine on endiselt populaarne. „Mahla tegemise traditsioon on Eestis olnud alati tugev ning viimasel ajal on märgata, et pered tahavad üha enam ise kodus mahla teha. See pole lihtsalt mahla tegemine, vaid kogemus, kus pere ja sõbrad saavad koos aega veeta. See on traditsioon, mis toob rõõmu ja loob mälestusi,” rääkis ta.

Ostjad valivad masina vastavalt sellele, kui palju mahla on plaanis teha. Väiksema mahlapressi võib kätte saada 200–300 euroga. „Mida rohkem õunu, seda suurem peab olema ka mahlapress,” sõnas Laksberg. „Kui kasvab vaid paar õunapuud, piisab ka väiksemast masinast, kuid suurema koguse puhul on kindlasti vaja võimsamat seadet.”

Koduse mahlapressi soetamine võib olla arvestatav väljaminek, kuid see tasub end mõne aastaga ära. „Kui sul on piisavalt õunu, tasub kindlasti kaaluda oma mahlapressi ostmist. See on majanduslikult mõistlik, kuna iga-aastane teenuse kasutamine võib kokkuvõttes osutuda kallimaks,” selgitas ta.