Pole vist last, kellele ei meeldiks banaanikeeks ja ega täiskasvanudki sellest üldiselt ära ütle. Kuigi paljudele on see küpsetis tuntud banaanileivana, mis on otsetõlge inglise keelest, siis tegelikult on see sisuliselt ikka keeks mis keeks. Seekord on aga mahlane banaanikeeks saanud hoopis tordiks, mille vahel on toorjuustukreem, peal aga tummine šokolaadikaste. See maius sobib nii kooliaasta alguse tähistamiseks kui ka sünnipäevalauale, kuid miks mitte ka niisama pereringis nautimiseks.

Üle maailma armastatud banaanikeeks on pärit Ameerika Ühendriikidest, kus see ligi sajand tagasi suure depressiooni ajal koduperenaiste seas populaarseks sai. Nimelt oli 1930ndatel majanduslikult raskel ajal toidukraam kallis ja raskemini kättesaadav, mistõttu midagi ei tahetud raisku lasta. Seetõttu võeti kasutusele ka n-ö halvaks läinud mustaplekilised banaanid, millest sai küpsetuspulbri abil maitsev keeks.

Mõne arvates aga polnud üldse tegemist koduperenaiste säästunipiga, vaid hoopis suurte korporatsioonide loominguga, et populariseerida rahva hulgas uusi huvitavaid kergitus­aineid, nagu küpsetuspulber ja sooda. Erinevalt varasematest pärmi- või juuretisetainaga küpsetistest sai kunstliku kergitusainega küpsetis kiirelt ja kergemini valmis. Enne seda kasutati banaane pigem kookide ja magustoitude kaunistusena või nauditi hommikusöögiks. Muide, Ameerikas tähistatakse 23. veebruaril ka rahvuslikku banaanikeeksi päeva.

Kui soovid gluteenivaba kooki, kasuta nisujahu asemel mõnda gluteenivaba jahusegu. Hästi sobivad keeksitainasse veelgi põnevamat maitsenüansi andma näiteks jahvatatud kaneel ja peenestatud kardemon, samuti riivitud muskaatpähkel.

Neutraalse maitsega õli tähendab, et sellel ei tohiks olla iseloomulikku tugevat maitset, nagu näiteks on oliivi- või päevalilleõlil. Sobib hästi näiteks rapsiõli, samuti viinamarjaseemne õli.