Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Galerii Parima metsamajandaja tiitel rändas Pärnust Viljandimaale

Copy

Kogu pere metsapäeval Pärnus kuulutati välja tänavuse metsamajandajate konkursi võitjad, esikoha pälvis Meelis Reinart Viljandimaalt.

„Reinarti puhul jäi silma eelkõige visadus ja metsik töötahe uue metsa kasvatamisel. Viljaka maa tõttu on see omaette väljakutse, kuna heas pinnases tahab kasvada kõik muugi peale puude,“ rääkis konkursi žüriiliige, metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud juht Kadri-Aija Viik.

Reinart sai metsaomanikuks, kui naasis vanaisa tallu ja ema talle tagastatud metsamaad pärandas. Sellest saati on ta tegelenud kõikvõimalike metsatöödega, maaparandusest ja metsataimede kasvatamisest aedade rajamise ja erinevate raieteni. Puitu kasutab ta palju oma majapidamises.

Mees on metsaühistu Eesti Metsamajandajate Selts liige, kelle abi kasutab eelkõige istutustöödeks taimede hankimisel.

Esimest korda hakkasin metsast aru saama umbes 25 aastat tagasi, kui üks tuttav metsamees tõi mulle 2000 kümne sentimeetri pikkust kuuseseemikt ja ütles, et tee nendega mis sa tahad. Nüüd on need kuused umbes 20 meetrised.

Reinart ütles auhinda vastu võttes, et esikoht tuli talle üllatusena. „Esimest korda hakkasin metsast aru saama umbes 25 aastat tagasi, kui üks tuttav metsamees tõi mulle 2000 kümne sentimeetri pikkust kuuseseemikt ja ütles, et tee nendega mis sa tahad. Nüüd on need kuused umbes 20 meetrised,“ rääkis Reinart. „Sealt hakkas metsanduspisik arenema ja nüüd üritan iga aasta seemikuid ikka juurde panna.“

Kadri-Aija Viigi sõnul tuli parima metsamajandaja tänavusi kandidaate külastades hästi esile meie erametsade mitmekesisus. „Väga positiivne oli kõigi osalejate ühise joonena suur õppimissoov. Loetakse kirjandust, kuulatakse esivanemaid, peetakse nõu ühistuga, osaletakse õppepäevadel,“ loetles Viik. „Ikka selleks, et teha oma metsas läbimõeldud otsused.“

Konkursil osales tänavu 10 metsaomanikku üle Eesti. II koha pälvisid Sille ja Tambet Teesalu Tartumaalt ning III kohaga tunnustati Endel Tamme Valgamaalt, kes majandab oma metsi koos kogu perega.

Parim metsamajandaja valiti tänavu juba 31. korda. Parimad selgitas välja ekspertidest koosnev viieliikmeline žürii, kes külastas kõiki kandidaate ning tutvus nii nende metsade kui metsamajandamise võtetega. Seejuures võtsid hindajad arvesse ka metsaomaniku panust maaelu arengusse, traditsioonide hoidmist ja muid tegevusi.

Fotograaf: Erlend Štaub

! Autasustamisfotodel seisab võitjate kõrval vasakul Eesti Erametsaliidu tegevjuht Jaanus Aun ning paremal juhatuse esimees Ants Erik.

Tagasi üles