Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kui õunakook, siis hea ja magus!

Copy
Valli Järve koos enda küpsetatud Türi-nimelise õunakoogiga.
Valli Järve koos enda küpsetatud Türi-nimelise õunakoogiga. Foto: 2 x Silvi Lukjanov

Kui õunu on palju, tuleb neist teha head õunakooki, teab Türi õunafestivalil õunakoogikonkursilt mitmel aastal auhinnalisi kohti võitnud Valli Järve. Naist, kes on töötanud üle 30 aasta kokk-kondiitrina ja peab nüüd auga väljateenitud pensionipõlve, tasub uskuda.

Valli Järve on 2010. aastast korraldatava Türi õunafestivali ajal peetavale õunakoogikonkursile esitanud kokku tosin õunakooki. Retseptid on ta võtnud vanadest naisteajakirjadest ja need katsetuste kaudu oma käekirja järgi kohandanud.

„Olen kolmandat põlve kokkaja, eriti armastas kokkamist vanaema, ta tegi seda lausa mõisarahvale. Kuigi ma temast suurt midagi ei mäleta, tõmbab mind kuidagi kasutama vanadest naisteajakirjadest leitavaid retsepte ja neid kohandama,” kõneles ta.

Üks nendest on õunakoogikonkursil esikoha saanud õuna-kohupiimakook, mis tema enda ja temalt tellitavate kookide seas on üks lemmikuid. Nagu mitmed kokk-kondiitrid, sõnab ka Järve, et selle tema ristitud Türi õunakoogi tegemine on lihtsamast lihtsam ja sellega saavad kõik hakkama. „On vaja vaid õunu, kohupiima, jahu ja muna ning head tuju nende kokkusegamisel ja rõõmsat meelt õunakoogi ahjus valmimise ootamisel,” rõhutas ta.

Tagasi üles