Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Keeleatud ainete jääkidega puuvilju müüv ettevõte eirab kontrollijaid, politsei alustas järelevalvet

Copy
PTA tuvastas imporditud puuviljades keelatud taimekaitsevahendite jääkide piirnormiületused. Pilt on illustratiivne.
PTA tuvastas imporditud puuviljades keelatud taimekaitsevahendite jääkide piirnormiületused. Pilt on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Põllumajandus- ja Toiduamet hoiatab puu- ja köögivilja edasimüüja eest. Nimelt on Eesti firma Moonlight Fresh OÜ poolt imporditud toodetes tuvastatud keelatud taimekaitsevahendite jääkide piirnormiületused, kuid ettevõte ei tee PTA teatel koostööd riikliku järelevalveametiga.

Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA) on korduvalt pöördunud ettevõtte poole, et edastataks toodete kohta täiendavad andmed ning potentsiaalsed ohtlikud tooted turult tagasi kutsutaks. Ettevõtte Moonlight Fresh OÜ pole ameti järelepärimistele aga vastanud, teatas täna PTA.

PTA on ettevõtte Moonlight Fresh OÜ suhtes alustanud menetlust ning määranud ka sunnirahavahendid. Amet soovitab puu- ja köögivilja ostjatel teadvustada ettevõttega Moonlight Fresh OÜ seotud riske ning alati veenduda koostööpartnerite usaldusväärsuses.

Delfi teatel on tegu India päritolu e-residendi ettevõttega, kelle mangosaadetisest leiti talvel kolme pestitsiidi jääke.

Selle artikli ilmumise tulemusel jõudis vastav info ka Politsei ja Piirivalveametini. "Oleme olnud suhtluses PTAga ning kõike seda infot kogumis arvesse võttes alustanud e-residendi digitaalse isikutunnistuse kasutamise osas järelevalvet," tetatas PPA täna pärastlõunal.

Kui e-residendi tegevus ei lähe programmi eesmärkidega kokku, või veel enam – kujutab endast ohtu avalikule korrale ja/või inimeste tervisele – on PPAl õigus väljastatud dokumendid kehtetuks tunnistada. Me kontrollime kõiki e-residentide kohta edastatud vihjeid, sealhulgas ka käesolevat teavet.

Igale e-residendi digitaalse isikutunnistuse taotlejale tehakse põhjalik taustakontroll, kaasates vajadusel ka teisi riigiasutusi ning hinnatakse üksikasjalikult taotluse eesmärgipärasust saamaks kindlust, kas iga e-residenti on ikka see, kellena ta end väidab olevat ja et tema tegevus on seaduslik kooskõlas Eesti riigi huvidega.

Isikut tõendavate dokumentide seaduse järgi teostavad e-residendi digi-ID kasutamise üle järelevalvet lisaks PPAle ka KAPO ja MTA. Nad saavad PPAle teha ettepaneku, aga e-residendi digi-ID kehtetuks tunnistamise pädevus on üksnes PPAl. Lisaks neile organisatsioonidele saavad PPAle ebaausate e-residentide kohta teavet anda ka teised koostööpartnerid – prokuratuur, finantsinspektsioon, rahapesu andmebüroo, aga ka ettevõtjad ja eraisikud.

PPA palub kõigil, kel on teavet, mis võib olla mõne e-residendi digi-ID kehtetuks tunnistamise või kehtivuse peatamise aluseks, edastada see info e-posti aadressile eresident@politsei.ee.

Tagasi üles