Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Koolipoiss kasvatab süsimusti kanu, isegi liha on neil must (1)

Copy
Heade tõuomadustega Ayam Cemanid võivad maksta tubli kuupalga.
Heade tõuomadustega Ayam Cemanid võivad maksta tubli kuupalga. Foto: Silvi Lukjanov

Vanavanemate talumajapidamises õppimise kõrvalt linnukasvatusega tegelev koolipoiss otsustas, et laia sortimendi asemel hakkab ta nüüd kasvatama ühte, kuid see-eest maailmakuulsat musta värvi kanatõugu.

Järvamaal Tamme hobitalus linnukasvatusega tegelev 14aastane koolipoiss Robert Rüütli taipas, et ühte kindlat kanatõugu kasvatades ja aretades on töömuret vähem nii tema vanavanematel kui ka temal endal ning nii jõudis temani musta värvi tõug Ayam Cemani. See Indoneesiast Jaava saarelt pärit kanatõug on maailmas kõige hinnatum kanatõug.

“Selle tõu suur omadus on see, et tal kõik on must: nahk, silmad, sisikond, luud, isegi veri on tumedam kui tavalisel kanal. Keel on ainuke, mis võib tõu omadustelt olla ka hall, kuid ideaalis on seegi must,” tutvustas ta innukalt kukke. Tema väärtus tuleneb uskumusest, et tal on ravitsev jõud. See kõik tundus Rüütlile nii põneva maailmana, et kui üks naine pani Facebookis müüki viis kana ja ühe kuke, ostis ta need kohe ära.

Kui selgus, et nende kukk ei sobi aretusse, tegi ta kiire kõne ühele oma tuttavale, keda teadis otsivat just samal ajal sama tõu kukele uut kodu. Õnneks ei olnud ta seda veel leidnud ja nii sai Robert temalt ka kuke. “Paljudel sama tõu lindudel on harjal või lõua all rippuvatel lokutitel punast ka märgata. Nüüd on mul kukk, kellel pole kuskil midagi muud peale musta värvi,” kõneles ta.

Rüütli ei suuda varjata oma õnne, et tal kasvab nüüd talus maailma kõige kuulsamat tõugu viis kana ja üks kukk. Ning see on alles algus. Juba on ta tellinud Saksamaalt ka uut verd, see tähendab haudemune.

“Ega maailmakuulsa kanatõu kasvatuse alustamine odav lõbu ole, sest õige kasvataja ja aretaja käest ostes tuleb selle eest piisavalt maksta,” tõdeb noormees.

Linnukarja ümberkorraldamise otsuse tegi noormehe soovist vähendada vanavanemate koormust, kelle talumajapidamises ta toimetab. Eri tõugude kasvatamisega suurenes Tamme hobitalu linnukari koos tibudega pea sajapealiseks. Et Robert Rüütli on linnukasvatuse maailmas teada-tuntud oma headuses, on tema kasvatatavatele lindudele kohe kiirelt tahtjaid. Ilma kurbuseta kinnitas ta järgmist partiid ära andes, et kõik tema imelised kuked ja kanad teevad ruumi uuele ärisuunale.

Robert Rüütli otsustas, et paljude eri tõugude kasvatamise asemel oleks äriliselt kasumlikum keskenduda maailma hinnaliseimale kanatõule.
Robert Rüütli otsustas, et paljude eri tõugude kasvatamise asemel oleks äriliselt kasumlikum keskenduda maailma hinnaliseimale kanatõule. Foto: Silvi Lukjanov

“Kui sel aastal piirdun ühe perekonnaga, siis inkubaatoris on juba Leedu ja Venemaa haudemunad ning tellitud munad Saksamaalt,” täpsustas ta. Tegutsemisel on aina kindlamalt juures kasumlikkuse vajadus. Ta teab sedagi, et esimestel aastatel kasu veel kindlasti ei saa, kuid tulevikus võiks küll saada. “Ideaalsete tõuomadustega ja tõustandardile vastavad Ayam Cemanid võivad maksta kuni 2500 dollarit,” täpsustas ta.

Maailmakuulsa tõugu karja ostmist saab Rüütli endale lubada tänu edukalt toimivale linnukasvatusele. Kõik raha liigutamised saab ta teha lindude enda teenitud rahaga, teisiti poleks mõeldavgi. “Linnud peavad ise kogu arengu välja teenima ja pärast inkubaatori ostu on nad seda ka teinud. Usun, et tibude ja munade müük toob aina suurenevat tulu ka edaspidi,” sõnas ta.

Rüütli avaldab ka siirast tänu kõigile, kes talle Hooandja toel lindudele paremate pidamistingimuste loomisel kanala ehituseks raha andsid. “Kinnitan, et just tänu teie toetusele saan üle minna selle maailmakuulsa tõu kasvatamisele. Nemad hakkavadki elama selles praegu veel valmivas kanalas, mis saab olema neile vajalikul määral soojapidav ka talvel,” selgitas ta.

Selle tõu munemus on võrreldes teiste kanatõugudega märksa pisem, kirjanduse järgi vaid 60–80 muna aastas.

Kuigi maailmakuulsa kanatõu mune ka süüakse, Robert seda küll teha ei raatsi. “Cemani kanamunad lähevad mul ainult aretusse,” märkis ta.

Huvitava faktina lisas Rüütli, et musta kanatõu munad pole mustad, nagu ekslikult arvata võiks, vaid hoopis kreemika värvusega ja silmaga nähtavalt väiksemad tavalise muneja kana munadest.

Tagasi üles