Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Unustage viinakompress, sügelevate punnide vastu aitavad just need vahendid

Copy
Putukahammustuse näol on tegemist allergilise reaktsiooniga, mida põhjustavad erinevate lendavate putukate süljes sisalduvad ained - paljude inimeste jaoks allergeenid.
Putukahammustuse näol on tegemist allergilise reaktsiooniga, mida põhjustavad erinevate lendavate putukate süljes sisalduvad ained - paljude inimeste jaoks allergeenid. Foto: SCANPIX

Sääsed, parmud, kihulased – kõik nad jätavad suvistest päevadest ja õhtutest meie nahale sügelevaid mälestusi. Kuidas aga sügelust ja ebamugavustunnet leevendada?

Südameapteegi proviisori Gerda Nelis sõnas, et kõige olulisem on tekkinud putukahammustuste puhul see, et punne ei tohi kratsida. „Seda on lihtsam öelda, kui teha, aga kratsides võivad punnid väga kergesti muutuda põletikuliseks. Kui see juhtub, on vajalik juba haavaravi – desinfitseerida ja kanda peale põletikuvastast haavasalvi. Samuti võivad paranemisel jääda armid,” põhjendas ta. Kui punne ei kratsi, kaovad need reeglina paari päevaga.

Mida siis aga ette võtta, kui sügelevad putukahammustused siiski rahu ei anna? Kas teha viinakompressi, nagu soovitab vanarahvatarkus, või teeb see hoopis kahju?

Tagasi üles