Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Maaülikool katsetab Rõhu aias roheasfalti ja vihmapeenart (1)

Copy
Rõhu aias toimuvad 16.–17. augustil suursündmuse Tartu kultuuripealinn 2024 raames 69. künni maailmameistrivõistlused koos suure talutoidu laadaga. Siis saavad huvilised ja pealtvaatajad tutvuda ka Rõhu aia uue tee ja platsi keskkonnasäästlike lahendustega.
Rõhu aias toimuvad 16.–17. augustil suursündmuse Tartu kultuuripealinn 2024 raames 69. künni maailmameistrivõistlused koos suure talutoidu laadaga. Siis saavad huvilised ja pealtvaatajad tutvuda ka Rõhu aia uue tee ja platsi keskkonnasäästlike lahendustega. Foto: Eesti Maaülikool

Eesti Maaülikooli Rõhu katsejaama alale rajatakse roheasfaldiga juurdepääsutee. Selles asendatakse bituumen 15–25% ulatuses puidupõhisest biomassist toodetud keskkonnasäästliku materjali ligniiniga, et vähendada fossiilse materjali kasutamist. Lisaks rajatakse Rõhu aia parkla juurde vihmapeenar, mis aitab reguleerida veerežiimi ning vett puhastada.

Eesti Maaülikooli arendusjuhi Linnar Pärna sõnul pakuvad loodavad lahendused õppimis- ja uurimisvõimalusi tudengitele ning teadlastele. Projekti käigus kaetakse roheasfaldiga ligikaudu 250 meetrine sõidutee Aia teelt kuni olemasoleva hoonestuseni Rõhu katsejaama krundil, samuti hoonete juurde jääv plats, kokku ligikaudu 3250 m2. Riigihanke võitis teedeehituse firma Maveter OÜ ning projekti kogumaksumus on 200 000 eurot.

Linnar Pärn tõdeb, et see on maaülikooli jaoks konkreetne samm taristupõhise jalajälje vähendamiseks. „Tahame olla ülikoolina suunanäitajad ja selliste innovaatiliste lahenduste ja õpiobjektide loomist oma taristu arendamisel senisest enam rakendada,“ sõnas Pärn.

Tagasi üles