Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

HEA TEADA Kibedamaitselise kurgi või suvikõrvitsa söömine võib põhjustada toidumürgistust

Copy
Kurgid.
Kurgid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõrvitsaliste sugukonda kuuluvad näiteks kurk, kabatšokk, kõrvits, pudelkõrvits, suvikõrvits, melon ja arbuus. Selle sugukonna toiduks kasutatavate taimede viljad ning õied võivad vahel olla mõrud. Kibeda maitse annavad viljadele ühendid nimega kukurbitatsiinid, mis võivad toidumürgistust põhjustada

Suvisel ajal on hea meenutada mõned aastat tagasi Maablogis jagatud näpunäiteid, mis kibeda maitsega köögivilju ei tasuks süüa.

Viljadele kibeda maitse andvad kukurbitatsiinid on mürgised, seetõttu võib mõru vilja söömine põhjustada olenevalt kogusest kõhukrampe, limaskesta tursumist ja kõige halvemal juhul isegi surma. Samas pole pidev toidukaudne kokkupuude kukurbitatsiinidega eriti tõenäoline, kuna ainet esineb toidutaimes väga juhuslikult. Kui viljas esineb kukurbitatsiini, on selle maitse ka kibe ja ebameeldiv, mistõttu ei söö enamasti keegi sellist vilja nii palju, et midagi halba võiks juhtuda.

Tagasi üles