Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Taluliit kuulutas välja parima talu konkursi

Copy
Parima talu tiitel läks 2023. aastal Sepa Veised OÜ-le.
Parima talu tiitel läks 2023. aastal Sepa Veised OÜ-le. Foto: Ardo Kaljuvee

Rohkem kui kolmekümneaastase traditsiooniga konkurss „Parim talu” otsib tublimaid tegijaid.

Parima Talu konkurss toob esile peretalud, noortalunikud ja alternatiivtalud, tutvustades nende panust ja tähtsust Eesti põllumajanduses. Kandidaate saab konkursile esitada kuni 4. augustini 2024.

“Põllumajandusettevõtete kiire kontsentreerumine ohustab traditsioonilist põllumajandus mudelit ning seeläbi ka meie maapiirkondade tulevikku. Seetõttu on tähtis toetada peretalusid, et säilitada meie põllumajanduse mitmekesisus ja elujõulisus," sõnas Taluliidu tegevjuht Kerli Ats.

Eesti põllumajanduse tulevik sõltub Atsi sõnul võimest säilitada mitmekesisus ja peretalude elujõulisus. "Peretaludel on oluline roll toidutootmises ja maapiirkondade arengus, tagades nii toidujulgeoleku kui ka piirkondade elujõulisuse,” lisas ta, selgitades konkursi eesmärki tõsta esile toidutootmine peretaludes.

Sellel aastal tunnustab Taluliit parimaid talusid koostöös Maaelu Edendamise Sihtasutuse ja Coop Eestiga.

Ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse liige Meelis Annus kutsub talunikke üles konkursil osalema. „Läbi tegusate pereettevõtmiste ja väikeettevõtjate saame näidata, et maapiirkonnas toimetades on võimalik luua mitmesuguseid edulugusid. Nende lugude taga olevaid peresid on oluline esile tõsta ja tunnustada, ning seda parima talu konkursi raames teemegi,“ kinnitas ta.

Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe Rainer Rohtla sõnul on Eesti inimeste toidukorvis kodumaine toit olnud alati esikohal. „Oleme harjunud võtma kodumaist toitu iseenesest mõistetavalt, kuid eestimaise toidu eelistuse vähenemine näitab, kui oluline on väärtustada kohalikke talunikke ja nende tööd. Iga talu, mis toodab kohalikku toitu, on meie silmis tiitlit väärt,“ julgustas Rohtla talunikke kandideerima.

Nii nagu eelnevatel aastatel, oodatakse talusid kandideerima kolme kategooriasse: parim tootmistalu, parim alternatiivtalu ning parim noortalunik. Kandideerida saab 4. augustini ning kandideerimisavaldus on leitav SIIT.

Parimad talud kuulutatakse välja sügisel ja tänavu juba 31. korda. Eelmise aasta võitjate hulka kuulusid „Parim talu 2023" tiitli pälvinud Sepa Veised OÜ (Pärnumaa). Parimaks noortalunikuks tunnistati Vinkymon OÜ (Lääne-Virumaa), aasta parimaks tootmistaluks sai Väikemetsa talu (Võrumaa) ning parima alternatiivtalu tiitli pälvis KODAS Siidritalu (Põlvamaa).

Tagasi üles