Luua Metsanduskool avas metsaväljaveo autojuhi eriala

maaelu.postimees.ee
Copy
Vastuvõtt uuele erialale kestab 14. augustini.
Vastuvõtt uuele erialale kestab 14. augustini. Foto: Luua metsanduskool

​Luua Metsanduskool avas täiesti uue eriala, mida Eestis varem õpetatud ei ole. Metsaväljaveo autojuhi erialale on oodatud kandideerima kõik metsanduse- ja tehnikahuvilised.

„Metsaväljaveo autojuht on oluline lüli kvaliteetse metsamaterjali jõudmisel lõpptarnijani ning tema töö sisu on tavalisest veoautojuhitööst mõnevõrra erinev, kuna selle käigus tuleb sõita ja manööverdada ka kitsastel metsateedel. Samuti peab metsaväljaveo autojuht oskama kasutada hüdrotõstukit, tundma puidu sortimenti, kvaliteedinõudeid ning virnastamise põhimõtteid," sõnas Luua Metsanduskooli metsamasinaõppe üksuse juht Alvar Käen pressiteate vahendusel.

Koolil on olemas uhiuus simulaator, mille abil saab metsaväljaveo autojuhte koolitada ning pakkuda neile individuaalset lähenemist ja praktilist tunnetust. Lisaks sellele on koolil ka statsionaarne metsaveoauto uue Epsilon hüdrotõstukiga, millega on õpilasel võimalus igal ajal harjutada puidu laadimist reaalse masina peal.

"Väljaveoauto simulaator ja statsionaarne veoauto annavad meie õppijatele võimaluse harjutada igapäevaseid tööolukordi ohutus ja kontrollitud keskkonnas. See tagab, et meie lõpetajad on hästi ette valmistatud ja enesekindlad oma tööülesannete täitmisel nii laoplatsis puidu laadimisel kui ka metsateedel manööverdamisel," lisas Käen.

Erialal õpitakse põhjalikult tundma metsamaterjali kvaliteeti ja sortimenti, keskkonnakaitset ja ohutust, veoauto ja hüdrotõstuki hooldamist ja seadistamist, täishaagisega manööverdamist ning ka töölõiguga seonduvaid digitaalseid lahendusi.

Õppe käigus saavad täiskasvanud, juba keskhariduse omandanud õppijad, kellel on olemas CE-kategooria juhiluba, põhjaliku praktilise väljaõppe ja tänapäevased teadmised. Õpe kestab ühe aasta, mille järel tuleb sooritada kutseeksam ja selle eduka sooritamise korral on uks tööturule avatud.

Vastuvõtt kestab 14. augustini.

Tagasi üles