MÕTE Puugid linnas

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Puuk.
Puuk. Foto: Elmo Riig

Kus hangivad Eesti inimesed kõige sagedamini endale puugi külge?

Metsas marjul käies.

Vale vastus. Inimesele kõige puugiohtlikumad paigad on Tallinn, eriti Pirita ja Viimsi kant, siis veel Tartu ja Pärnu oma parkidega. Just sellist pilti näitab Tervise Arengu Instituudi puugiinfo lehekülg, kuhu saab postitada teavet leitud puukide kohta. Päris õiget pilti see ei anna, sest arvata on, et linlane võtab puugileidu valulikumalt ja maal mõni suurt ei reageerigi järjekordse vereimeja peale, rääkimata selle leiu registreerimisest.

Teisalt kinnitavad teadlaste uuringud, et puuke kohtab üha sagedamini just parkides ja koduaedades. Ja nagu sellest veel vähe oleks, siis 70 protsenti linnas elavates puukidest kannab mõnda inimesele ohtlikku haigust.

Teada on, et puuk ootab oma saaki kõrge heina sees ja neid aitavad laiali kanda närilised ja linnud. Siit tuleneb uus hirmujutt. Tartlased eeskuju näitamas ja teised omavalitsused järgnemas levib komme jätta elurikkuse toetuseks osa muru niitmata. Osa Tartu rohealasid niidetakse vaid korra suve lõpus ja muidu toimetavad seal putukateadlased. Tore idee, aga kas need niitmata alad pole mitte puugipesad?

Tartu linnalooduse koordinaator Mirjam Võsaste ütles, et puukide olemasolu neil aladel otseselt ei uurita, aga ise käib ta iga päev neil niitmata aladel ja pole veel ühtegi puuki külge saanud. Päris nii ei ole, et jätad muru niitmata ja kohe puugid platsis, aga kui mõne looma abil nad sinna kõrge rohtu sisse satuvad, siis seal nad on ja ohvrit ootavad.

Kindlasti kergitavad puukide arvu kliimasoojenemisega kaasnevad pehmed talved, aga ka kergemini kättesaadava kõhutäie nimel linna kolinud rebased ja kährikud.

Ehkki mõte pole meeldiv, tuleb õppida elama teadmisega, et puugid on meie kaaslased ka linnas. Oleks vaid mõistust ülirohke info ajastul mitte uskuda soovitusi stiilis “viis lihtsat nippi koduaia puugivabaks muutmiseks”. Et pane aga lavendel või piparmünt aia äärde kasvama ja puuk sinna ei jaluta. Või pihusta peale eeterlikku õli ja see lõhn muudab sind puukidele eemaletõukavaks.

Koduaias niida muru, pane kassile-koerale puugitõrje peale, hoolitse, et hiiri ja rebaseid ligimeelitavat toitu lahtiselt ei leiduks ning talvel linde söötes arvesta, et linde aeda elama meelitades, toovad nad ka puuke.

Julgege ikka metsa käia, vanad head libeda pinnaga kummikud on parim puugitõrje.

Tagasi üles