Üks igapäevane salatikomponent võib vallandada päikeseallergia

maaelu.postimees.ee
Copy
Nii päikesepõletuse kui päikesepiste saamise oht varitseb eriti väikelapsi.
Nii päikesepõletuse kui päikesepiste saamise oht varitseb eriti väikelapsi. Foto: Urmas Luik

Päikest on väljas nii palju, et paratamatult tuleb end selle eest peitma hakata. Palju on räägitud melanoomi tekkeriskist, aga ohustada võib ka päikeseallergia, mille tekkimisele võib kaasa aidata nii uskumatu kui see ei tundu, peterselli söömine.

Päikesega seotud võimalikud ohud ja esmaabi võimalused aitab lahti rääkida 1220 perearsti nõuandetelefoni arst-nõustaja dr Mart Veerus.

Päikesepõletus on Tervisekassa andmetel nõudnud meditsiinilist tähelepanu keskmiselt ligi 200 patsiendil aastas. 58 protsenti päikesepõletuse patsientidest on naised ning see on kõige levinum 20-29aastaste seas. Arsti sõnul võib päike lisaks päikesepõletusele põhjustada ka pahaloomulisi nahakasvajaid, päikeseallergiat ning kuumarabandust. “Päike kiirgab väga mitmesugust kiirgust, atmosfääri läbivad nii UVA-kiirgus kui ka UVB-kiirgus. Liiga kaua päikesekiirguse käes viibimine võib inimesel põhjustada seega normaalse naha ägedaid reaktsioone ning ka kuumarabandust. Samuti võivad päikesepõletuse korral tekkida isegi villid,” lausus dr Veerus.

Tagasi üles