Päikeseparkides niidavad suvel muru lambad

maaelu.postimees.ee
Copy
Ligi 20 pealised lambakarjad on tänaseks jõudnud Ruusa (fotol), Maaritsa, Maramaa, Anija, Tapa, Tooma ja Kuusalu päikeseparki.
Ligi 20 pealised lambakarjad on tänaseks jõudnud Ruusa (fotol), Maaritsa, Maramaa, Anija, Tapa, Tooma ja Kuusalu päikeseparki. Foto: KC Energy

Päikeseenergia ettevõte KC Energy tõi sel aastal seitsmesse oma päikeseparki lambad. Sellisest karjatamisalast võidavad nii lambad, arendaja kui ka talunikud.

Ettevõtte KC Energy päikeseparkides üle Eesti on suured ja rohurikkad maa-alad, mida saab ära kasutada lammaste karjatamiseks. Tänaseks on toodud lambad seitsmesse parki ja tegevuse koordineerimisega toetas ettevõtet Loodushoiu Fond.

“Eelmisel aastal Austraalias läbiviidud uuringust leiti, et päikeseparkides elavad lambad on tervemad ja õnnelikumad kui lambad, kes viibivad tavalisel avakarjamaal. Nimelt annavad paneelid võimaluse lammastel päikeselise päeva vältel varju minemiseks, mis omakorda kaitseb lambaid kuumastressi eest. Lisaks leidsid lambakasvatajad, et päikeseparkides viibinud lammaste villa hulk ja kvaliteet kasvasid,” ütles Loodushoiu fondi teemajuht Ain Näkk.

Lisaks leidsid lambakasvatajad, et päikeseparkides viibinud lammaste villa hulk ja kvaliteet kasvasid.

Ligi 20 pealised lambakarjad on tänaseks jõudnud Ruusa, Maaritsa, Maramaa, Anija, Tapa, Tooma ja Kuusalu päikeseparki. Lambad jäävad päikeseparkidesse heina kasvamisperioodi lõpuni ehk hinnanguliselt oktoobrini.

“Lammastest on saanud meie lepingulised niidupartnerid, mis tähendab, et mõnes väiksemas päikesepargis pole meil endal tarvidust niitmas käia. Samas, kui ilm osutub vihmaseks ja taimestiku kasvule soodsaks, siis tuleb meil kindlasti ka ise täiendavaid niitmisi teha,” ütles KC Energy tegevjuht Mihkel Loorits lisades, et lammaste päikesepargis hoidmine on soodsam nii keskkonnale kui niitmiskuludele, aga ka kasulik talunikele.

Ta märkis, et lisaks karjatamisvõimalusele saavad talunikud ka arvestatava rahalise tasu teenuse pakkumise ja transpordi eest. Samal ajal, kui lambad turvalisel ja valvatud territooriumil tööd teevad, saavad talunikud oma rohumaadelt varutud heina talveperioodi söödaks jätta.

KC Energy opereerib täna ligi 50 taastuvenergia tootmist üle Eesti. Kokku on KC Energy-l Eestis arenduses ligi 990MW jagu taastuvenergiatootmisi sh päikese, tuule ja taastuvenergia juhtimiseks mõeldud salvestuslahendusi.

Tagasi üles