Eestis leidub mitmeid miniloomatalusid, hobifarme ja hobitalusid, mis pakuvad külastajatele võimalust teha lähemalt tutvust erinevate loomadega ning kogeda maaelu võlu, mida traditsioonilistes loomaaedades tihti ei leia.

Järvamaal asuva Kallaste hobitalu perenaine Liina Saks alustas loomapidamist kümme aastat tagasi hobuste ja lammastega. Idee avada talu külastajatele tekkis tal siis, kui õde kinkis talle hiidküülikud ja kui lambad tõid ilmale talled. "Tol suvel hakkasid paljud sõbrad ja tuttavad meid külastama, et loomi näha. Koroonaajal said meie talus kõik pidevalt käia ja siis tekkiski mõte avada taluuksed ka võõrastele," ütleb ta.

Justkui maal vanaema juures

Kallaste hobitalus võib näha traditsioonilisi taluloomi ja -linde, eksootilisi liike neil pole. "Pakume inimestele tunnet, et nad on justkui maal vanaema juures, mitte loomaaias," selgitab Saks. Külastajad saavad loomi paitada ja nende juures aias sees käia, mis teeb külastuse eriti eriliseks.

Perenaise sõnul on hobitalu pidamises suurim väljakutse teadmatus tuleviku ees – kunagi ei tea, mida järgmine hooaeg toob ja kas külastajaid ikka jagub. "Rõõm on pakkuda inimestele emotsiooni ja kogemust ning lähedast kontakti loomadega. Meil saab pidada ka sünnipäevi või tulla loomade keskele fotosessioonile," ütleb ta.