Miks nii? Puitfassaade ja terrasse tuleb aina sagedamini hooldada

maaelu.postimees.ee
Copy
Termotöödeldud puidust terrass.
Termotöödeldud puidust terrass. Foto: Erakogu

Baltimaade suurima puidu jaemüüja Puumarketi Tartu osakonna juhataja Mari-Liis Mihkelsoni sõnul on puidutöötlusvahendid muutunud järjest keskkonnasõbralikumaks, mis muudab aga hooldusvälba varasemast kordades lühemaks.

„Kui vanasti võis toode olla hooldusvaba aastakümneid, siis nüüd peaks mõnda puitmaterjali põhjalikumalt töötlema iga kolme, faasaade näiteks iga nelja ja mõnel juhul ka kümne aasta tagant. Tavalist immutatud puit-terrassi peaks igal aasta õlitama. Erand on termotöödeldud puit, mis vajab vähem hooldust ja mõnda puitu ei saagi esimesed aastad töödelda, sest näiteks Euroopa lehis sisaldab palju vaiku ja ei võta hooldusvahendit kohe sisse,“ ütles Mihkelson.

„Seepärast on inimesed hakanud rohkem termotöödeldud puitu kasutama, mis esialgu on küll ostes kallim, kuid millega ei pea edasi suurt tegelema. Termotöödeldud puit muutub paari aastaga pruunist ilusaks plaatinahalliks, millega paljud arvestavad ja eelistavadki naturaalselt ja suhteliselt hooldusvaba tulemust. Kui aga on soov säilitada esialgne pruun toon, siis peaks seda toonitud pigmentõliga korra aastas õlitama ja laud näeb jälle välja nagu uus,“ lisas Mihkelson.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles