Palaval ja vihmavaesel ajal keerlevad aiaomaniku mõtted kastmise ümber, töö võib tunduda küll füüsiliselt kurnav, kuid ei midagi ülemäära keerulist. Ometi võib kastmisega oma taimedel hoopis liiga teha.

Kõnnime PRO Haljastuse maastikukujundaja Piret Kukega mai lõpunädalal pea 30kraadises kuumuses ühes koduaias, kus parajasti käsil peenral multši vahetus: kivikiht pealt minema, vana kangas üles ja uus, vastupidavam asemele ning kivid taas oma kohale. Füüsiliselt väga raske töö. „Aednikutöö ongi selline raske,” muigas Kukk ja seletas, et lisaks silmailule vähendab multš rohimisvaeva ja, mis suvel eriti oluline, aitab pinnases niiskust hoida, seega väheneb vajadus kasta.

Multši- või juuretõkkekangas ei lase soovimatutel taimedel kasvama minna, aga kui kangast ei taha kasutada, peaks multšikiht olema vähemalt kümne sentimeetri paksune. Kangaid on musta, halli ja valget värvi, võib valida vastavalt oma multši värvusele, sest tuul vahel ikka lennutab seda minema ja siis ei jää erinevat värvi kangas multši alt paistes silma riivama.

Kivi või puukoor