Väike külaselts helindas „Jüri Rummu” tummfilmi

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tummfilmi peaproov.
Tummfilmi peaproov. Foto: Kalju Sarapu

Põnev mõte toob ka metsatagusesse nurka kokku lähemat ja kaugemat rahvast, kinnitas MTÜ Lähkma-Saunametsa külaseltsi algatus, 1929. aastal valminud tummfilmi „Jüri Rumm” kohapealne helindamine.

Piltlikult öeldes ajasid mängufilmi Pärnumaa esilinastusest osasaajad ajaloolise külamaja seinad lõhki ja sündmuse korraldajad olid hämmingus, sest sadakonda huvilist ei osanud nad ette arvata.

Rahvasuus kuulsaks saanud mõisa endise toapoisi, õilsa röövli Rummu Jüri tegevusele andis hoogu Endla teatri puusepa Viljar Viigi meisterdatud efekti­masin, mille abil jäljendati nii hobuste kappamist kui ka püstolipauke.

Omalaadne mõte hakkas idanema Soomes, kus Forssa rahvusvahelisel tummfilmifestivalil Sanna Mansikkaniemi (Lähkmal toimunud „Jüri Rummu” helindamise muusikajuht) „Jüri Rummule” muusikapalu valis ning oma Sibeliuse akadeemia kaaslase, Pärnu muusikaõpetaja Raido Lillega tumma linateost pillimänguga ilmestas.

Kas ja kus Pärnumaal helindatud „Jüri Rummu” veel näeb-kuuleb, seda ei teadnud külaseltsi esimees Kadri-Aija Viik veel öelda. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles