Silotegu pisut segav vihm tuli põllumehele õnnistusena

Silvi Lukjanov
Copy
Paistevälja OÜ juht Meelis Mändla hakkas silo tegema selle nädala alguses ja esimeste tundide põhjal märkis ta, et rohumassi koguneb päris hästi.
Paistevälja OÜ juht Meelis Mändla hakkas silo tegema selle nädala alguses ja esimeste tundide põhjal märkis ta, et rohumassi koguneb päris hästi. Foto: Erakogu

Järvamaal asuva Estonia OÜ juht Ain Aasa sõnutsi alustasid nad silotegu tänavu 22. mail eelkõige seetõttu, et eelmise aasta silo oli alles veel paari nädala jagu. „Kui maisisilo jagub meil loomadele peaaegu aasta ringi, siis rohusilo vajame kiiremini peale. Eks sellepärast kiirustasime ka siloteo algusega, et uus oleks enne vana lõppu kindlasti olemas, kuid rohukasv oli ka õiges faasis,” märkis ta.

Silorohtu on koguda 2500 hektarilt, ka see võtab aega, ideaalvariandis kuni kaks nädalat. Vihm võib silotegu küll segada, kuid praegu on see põllumehele pigem õnnistus. Nii on neid äikesepuhanguid võetud rohkem rohukasvu ergutajaina. „Rohukasv väga kiita pole, nii teeme heal meelel siloteosse mõnepäevase pausi ja laseme rohul kasvada. Suviviljadele on niiskust väga vaja. Las sajab,” sõnas Aasa.

Silo läheb vaja peamiselt 2700 lehmale, noorloomadele vähem ja esimeselt niitelt tuleb kätte saada vähemalt kolmandik, mida rohkem, seda parem. Ka Estonia OÜ rohupõldudel oli talvekahjusid, kuid vajalik rohusilo kogus loodetakse kätte saada.

„Maisi all on tänavugi 800 hektarit, niiskust sel veel on, sest kasvab selle kuumaga nagu ragiseb ja nii püsib ka lootus heale saagile,” lisas ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles