Need soovitused aitavad kastmisevee pealt kokku hoida

maaelu.postimees.ee
Copy
Kasta hommikul või õhtu, mil õhutemperatuur on madalam ja päike ei paista taimedele otse peale, nii väldid vee kiiret aurustumist. Vett kulub vähem, aga taimed saavad vajaliku niisutuse kätte.
Kasta hommikul või õhtu, mil õhutemperatuur on madalam ja päike ei paista taimedele otse peale, nii väldid vee kiiret aurustumist. Vett kulub vähem, aga taimed saavad vajaliku niisutuse kätte. Foto: Marianne Loorents/AS Postimees Grupp

Ilmateade lubab sooja ja vihmavaba ilma jätkumist, mistõttu tuleb hakata oma aiataimi ja muru kastma. Paraku võib kraaniveega kastmine rahaliselt kalliks minna ja mõnel pool ka veepuudust tekitada.

Kkraanivee raiskamine võib ohtu seada vee jätkumise kõigi tarbijate jaoks, kinnitas  Tallinna Vee veekvaliteedi juhi Kristiina Soovik ja rääkis, et juba möödunud nädalavahetus näitas, et veetarbimine kasvab suviste ilmade korral tuntavalt.

"Esimene suvesoojade ilmadega nädalavahetus tõi mõnes piirkonnas kaasa lausa 25protsendilise veetarbimise kasvu. Eriti rohkelt vett kulus Nõmmel ja teistes eramajade ja aedadega piirkondades," ütles Soovik.

Veetarbimise kasv tulenes eelkõige aedade kastmisest, aga ka suvehooajaks valmistumisest. „Täideti basseine ja veekogumisnõusid, tehti suvehooaega ettevalmistavaid korrastustöid, näiteks pesti aiamööblit, aknaid ja terrasse,“ tõi ta välja.

Et väärtuslikku kraanivett säästa ja veearvetelt raha kokku hoida, tasub taimi kasta varahommikul või hilisõhtul. Kastes taimi ajal, mil õhutemperatuur on madalam ja päike ei paista taimedele otse peale, väldid vee kiiret aurustumist. Vett kulub vähem, aga taimed saavad vajaliku niisutuse kätte.

Püüa kasta taimede juuri, mitte lehti. Kastes taimede juuri, aurustub vesi aeglasemalt. Nii jõuab rohkem vett läbi mulla taimejuurteni, pakkudes niisutust pikemaks ajaks.

Väldi muru liiga madalaks niitmist. Kõrgem muru aitab mulda varjutada ning takistab vee liiga kiiret aurustumist. Lisaks on kõrgema muru või heinaga kohad heaks elupaigaks liblikatele ja putukatele.

Kasuta vee aurustumise vähendamiseks multši. Multšimine aitab hoida mulla niiskust, et taimi saaks kasta harvemini. Multše on müügil erinevaid, mistõttu on oluline jälgida, et soetatakse toode, mis on konkreetsele taimetüübile sobilik.

Võimalusel kogu vihmavett. Kuigi ilmateade prognoosib praegu pikka vihmavaba perioodi, tasub valmis olla ka ilma muutumiseks ja vihmavee kogumiseks, et kasutada kogutud vett kastmiseks siis juba järgmisel põuaperioodil.

Kõige lihtsam on soetada veemahuti ja ühendada see vihmaveerenniga. Mahutist on võimalik täita kastekannu, aga kraaniga mahuti külge saab ka kastmisvooliku ühendada. Suurema veevajaduse korral on võimalik rajada drenaažitorustiku äravoolukoha lähedale maa-alune veemahuti ja suunata vihmavesi sinna drenaaži kaudu. Mahutist on võimalik pumpade abil vett kasutada.

Tagasi üles