Nukrad numbrid: mullu lõpetas tegevuse 78 mahetootjat

maaelu.postimees.ee
Copy
Mahedaid puuvilju ja marju nopiti lausa poole võrra vähem kui aasta varem.
Mahedaid puuvilju ja marju nopiti lausa poole võrra vähem kui aasta varem. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Statistikaameti andmetel oli 2023. aastal Eestis mahepõllumajandusmaad 225 300 hektarit, mis on 22,8% kogu kasutatavast põllumajandusmaast. Sellest 92% oli täielikult mahepõllumajanduslikul tootmisel ja ülejäänu veel üleminekuajal. Mahepõllumajandusmaa pind vähenes aastaga 2,5% ja tegevuse lõpetas 78 mahetootjat.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Ege Kirsi sõnul on seni mahepõllumajandusmaa pind igal aastal kasvanud ja osatähtsuselt Euroopa tippu jõudnud, eelmisel aastal see aga vähenes ning kaugenesime ka „Talust taldrikule“ strateegias seatud 25% eesmärgist. „Nagu tavapõllumajanduseski oli aasta mahetootjatele raske – vähenesid paljude kultuuride saagid ja loomade arv ning mitmed mahetootjad lõpetasid tegevuse,“ täpsustas Kirs.

Eelmisel aastal kasvatati täismahedat teravilja 47 600 hektaril, kaunvilju 6000, köögivilja ja maasikaid 240 ning kartulit 110 hektaril. Maheviljapuid ja marjaaedu oli kokku 2200 hektarit.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles