Sõeluuringule kutsutud naised saavad Türi Lillelaadal mammograafiabussi külastada

maaelu.postimees.ee
Copy
Kõikjal Eestis ringi sõitev Viljandi haigla mammograafiabuss.
Kõikjal Eestis ringi sõitev Viljandi haigla mammograafiabuss. Foto: Tairo Lutter

Sel nädalavahetusel toimub kevadpealinnas Türil iga-aastane Türi Lillelaat, mille raames on tänavu ühel päeval võimalik külastada mammograafiabussi, et osaleda tasuta rinnavähi sõeluuringul.

Juba aastakümneid algab kevadine aiatööde tippaeg Eestimaa aedades Türi Lillelaadaga, mida peetakse Türil, Kalevi tänava väljakutel. Tänavu seab 17. mail end Lillelaada alal üheks päevaks sisse ka Viljandi haigla mammograafiabuss, mida külastades saavad sel aastal rinnavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvad 50–74-aastased naised mugavalt ja lihtsalt sõeluuringust osa võtta.

Uuringule etteregistreerimine ei ole vajalik – kõiki huvilisi teenindatakse bussis elava järjekorra alusel ning oodatud on nii ravikindlustatud kui ka -kindlustamata inimesed.

“Türi Lillelaata külastab igal aastal palju naisi, kellest suur osa kuulub rinnavähi sõeluuringu sihtrühma. Oma tervise eest hoolitsemine on väga oluline ning meil on hea meel, et saame naiste jaoks sõeluuringul osalemise veelgi lihtsamaks ja kättesaadavamaks muuta. Olen ka ise sel aastal rinnavähi sõeluuringu sihtrühmas ning kavatsen kindlasti lillelaada ajal mammobussi külastada,” sõnas Türi Lillelaada peakorraldaja Pille Marrandi.

Tervisekassa ootab sel aastal rinnavähi sõeluuringule ligi 104 000 naist vanuses 50–74 aastat. Kui varasemalt olid sõeluuringule oodatud vaid 50–68-aastased, siis tänavu laiendati sihtrühma ka 70- ja 74-aastastega. See tähendab, et sõeluuringule kutsutute hulka lisandus umbes 15 000 naist.

“Sõeluuring on mõeldud eelkõige tervetele, ilma kaebusteta inimestele, sest varajases staadiumis vähk endast märku ei anna. sõeluuringu eesmärk on avastada vähk võimalikult vara, mil see veel endast märku ei anna. Varakult avastatud vähki on kergem ravida,” ütles Tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna.

Uuringuks kulub umbes 20 minutit, see võib olla veidi ebamugav, kuid mitte valus. “Protseduuri kartma ei pea – rinnad asetatakse kordamööda kahe lameda plaadi vahele ning tervishoiutöötaja teeb rinnanäärmest kaks erisuunalist ülesvõtet. Uuringupäeval tuleks hoiduda deodorandi ja kehakreemi kasutamisest, sest see võib mõjutada röntgenpildi kvaliteeti. Naised, kel käib veel menstruatsioon, peaksid sõeluuringule tulema tsükli 5.–15. päeval, sest siis on rinnad vähem hellad ja tundlikud,” selgitas Suurna.

  • Sel aastal on tasuta uuringule oodatud ravikindlustatud ja -kindlustamata naised sünniaastaga 1950, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972 ja 1974.
  • Türil saab 2024. aastal mammobussi külastada ka vahemikus 14.–28. juuni ning 02.–06. detsember. Lisaks saab sõeluuringul osaleda ka tervishoiuasutust külastades.
  • Türi Lillelaat toimub 17.–19. maini. Mammograafiabussi saab külastada 17. mail.
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles