Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

ARVAMUSPLATS Mis seos on konkurentsieelisel ja rohe-eesmärkidel? (1)

Autori arvates tuleks roheüleminekul keskenduda kohaliku toidu tootmise suurendamisele ning motivatsiooni säilitamisele, et üleminekust oleks kasu.
Autori arvates tuleks roheüleminekul keskenduda kohaliku toidu tootmise suurendamisele ning motivatsiooni säilitamisele, et üleminekust oleks kasu. Foto: Margus Ansu

​Kliimanõuete seadmisel Eesti põllumajandussektoris tuleks arvestada ka nende rohe-eesmärkide ja ootuste realistlikkusega. Selliselt, et meie kohaliku toidu tootjal oleks konkurentsieelis ka Euroopas.

Jõudmaks riigis realistlike ja eesmärkideni viivate tegevusteni, võiksime otsustamisel lähtuda andmetest, teaduslikest argumentidest ja sektori senisest praktikast. Niisiis paningi edasiviivad tegevused ja soovitused poliitikakujundaja jaoks ka paberile.

Kliimaeesmärkide täitmiseks on esmalt vajalik majanduslik edenemine ja konkurentsivõime tõus ning hea ettevõtluskeskkond. Konkurentsivõime puhul on oluline, et toidu hind on tarbijale vastuvõetav ning toidu tootmise keskkonna jalajälg on võimalikult väike. Lisaks ei saa eraldi vaadata majanduslikku edukust, keskkonnahoidu ja rohelist mõtteviisi, sest need kõik on põllumehe jaoks juba pikka aega olulised olnud.

Tagasi üles