Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kasvatage taimi, mida suhkru asemel tarvitada (1)

Soojas kasvukohas kasvav steevia on pisut "maarohu" maitsega, aga väga-väga magus.
Soojas kasvukohas kasvav steevia on pisut "maarohu" maitsega, aga väga-väga magus. Foto: Shutterstock

Toidu või joogi magus maitse on mokka mööda paljudele, kuid magusaga ei või hea tervise nimel liialdada. Magus teeb paksuks – see on lause, mida oleme harjunud kuulma telerist-raadiost või lugema kirjasõnast, kui jutt käib liigsest magusate toodete tarbimisest. Seetõttu ongi tavalise roo- ja peedisuhkru kõrvale jõudnud meilegi mitmeid taimi ja taimseid saadusi, mis on küll sama magusad või suhkrust magusamadki veel, kuid mille tarbimine ei tee organismile liigse kaalu lisandumisega liiga.

Suhkrust sada korda magusam

Maailmas kõige tuntum ja ka meil hobiaednike seas kasvatatav magusa maitsega taim on paraguai suhkruleht (Stevia rebaudiana), mille saaduseks on steevia. Taime lehed, mis on ligikaudu 30 kuni 150 korda magusamad kui tavaline suhkur (sahharoos). Magusus võib kõikuda mitmel põhjusel, milleks on taimesortide, tüvede ja kasvutingimuste erinevus, nagu päikesevalguse, temperatuuri, mulla koostise ja niiskustaseme muutused võivad mõjutada taime lehtedes sisalduvate magusainete hulka ja magusust.

Looduses esineb mitu suhkrulehe variatsiooni, mille magusus võib erineda sõltuvalt sordist ja kasvutingimustest.

Tagasi üles