Toidu või joogi magus maitse on mokka mööda paljudele, kuid magusaga ei või hea tervise nimel liialdada. Magus teeb paksuks – see on lause, mida oleme harjunud kuulma telerist-raadiost või lugema kirjasõnast, kui jutt käib liigsest magusate toodete tarbimisest. Seetõttu ongi tavalise roo- ja peedisuhkru kõrvale jõudnud meilegi mitmeid taimi ja taimseid saadusi, mis on küll sama magusad või suhkrust magusamadki veel, kuid mille tarbimine ei tee organismile liigse kaalu lisandumisega liiga.
Tellijale
Kasvatage taimi, mida suhkru asemel tarvitada (1)
Suhkrust sada korda magusam
Maailmas kõige tuntum ja ka meil hobiaednike seas kasvatatav magusa maitsega taim on paraguai suhkruleht (Stevia rebaudiana), mille saaduseks on steevia. Taime lehed, mis on ligikaudu 30 kuni 150 korda magusamad kui tavaline suhkur (sahharoos). Magusus võib kõikuda mitmel põhjusel, milleks on taimesortide, tüvede ja kasvutingimuste erinevus, nagu päikesevalguse, temperatuuri, mulla koostise ja niiskustaseme muutused võivad mõjutada taime lehtedes sisalduvate magusainete hulka ja magusust.