Eesti mesi sai maailmas unikaalse DNA-testi

maaelu.postimees.ee
Copy
Mee DNA-testi meeskond. Vasakult bioinformaatik Hindrek Teder, labori juhataja Kaarel Krjutškov ja meeprojekti juht Kairi Raime.
Mee DNA-testi meeskond. Vasakult bioinformaatik Hindrek Teder, labori juhataja Kaarel Krjutškov ja meeprojekti juht Kairi Raime. Foto: Erakogu

Aastatepikkuse arendustöö tulemusena sai valmis Tartu teadlaste ja paarisaja Eesti mesiniku koostöös loodud mee DNA-test, mis aitab vähendada valdkonnas levivat petturlust ning kaitseb tarbija ja tootja huve. Eesti mee DNA-test on laiapõhjalisemaid kogu maailmas.

Mesi sisaldab DNA jälgi kõigist võimalikest organismidest, kellega mesilased ja mesi kokku puutuvad. DNA analüüs tuvastab meest näiteks erinevaid taimi, baktereid, seeni ja putukaid ning annab igale meeproovile unikaalse ning võltsimiskindla DNA profiili ehk sõrmejälje.

Mee DNA analüüs võimaldab kirjeldada senisest täpsemalt meetaimede koostist ning monitoorida mesilase patogeene ja parasiite. Kahjurite jälgimine DNA tasemel aitab vastavad kolded võimalikult varakult tuvastada, aidates vältida tõsiseid majanduslikke kahjusid. Muuhulgas võimaldab mee kogu DNA profiil tuvastada toote autentsust ja päritolu, andes mesinikule eelise oma mee turundamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles