Hea teada: Kas riigimetsas tohib enda tarbeks kasemahla varuda?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tüve polegi vaja vigastada. Mahla laskmiseks tuleks teha oksale lõige ja siduda plastpudel oksa külge nii, et mahl koguneks otse pudelisse.
Tüve polegi vaja vigastada. Mahla laskmiseks tuleks teha oksale lõige ja siduda plastpudel oksa külge nii, et mahl koguneks otse pudelisse. Foto: Peeter Kümmel

Lihtne vastus sellele küsimusele on: jah, tohib küll.

Küll aga tuleb seda tehes järgida reeglit, et püsivaid jälgi mahlavõtust ei tohi jääda, rõhutas RMK. Kasemahla võtmisel on oluline, et tikkad ainult ühe puu. Samuti tuleks meeles pidada, et eraviisiline oma pere tarbeks mahlavõtja ei pea RMK-le oma tegevusest teatama, kuid kui on soov võtta mahla voolikutega tööstuslikes kogustes ning müügiks, tuleb see enne kokku leppida.

Kasemahl kasulikkusest on palju räägitud, kuid tihti jääbki see väärt looduseand joomata, sest pole enda hoovis kaske, millelt mahla lasta või tundub tüvesse augu puurimine liialt keerukas ettevõtmine. Õnneks polegi seda vaja teha, sest oma pere tarbeks kuluva mahlakoguse saab puult kätte tüve vigastamata - mahla saab ka oksast.

Mahla laskmiseks tuleks teha oksale lõige ja siduda plastpudel oksa külge nii, et mahl koguneks otse pudelisse. Pudeliks tasub valida liitrine või poolteiseliitrine, sest suurema pudeli raskuse all vajub oks liialt alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles