Kuidas mobiiliga imeilusaid kevadpilte teha?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui esimesi taimi jäädvustada, siis tuleb neid pildistada suurelt ja lähedalt, mitte üldplaanis.
Kui esimesi taimi jäädvustada, siis tuleb neid pildistada suurelt ja lähedalt, mitte üldplaanis. Foto: Remo Savisaar

Auhinnatud loodusfotograaf Remo Savisaar jagab nippe, kuidas igaüks meist tärkavat kevadloodust fotole püüda saaks. „Looduse pildistamine on väga mõnus ja mediteeriv tegevus, sest selleks tuleb aega võtta. Ei saa läbi metsa tormata, tuleb astuda teerajalt paar sammu kõrvale, võtta hoog maha ja märgata,” kirjeldab Savisaar looduse pildistamise üldisi põhimõtteid.

Vaata ringi ja leia, mis sind köidab. Kui objekt valitud, tuleks proovida erinevaid režiime ja võttenurki. Näiteks tärkava taime pildistamiseks tasuks proovida liikuda nutitelefoniga taime tasandile või keerata telefon tagurpidi nii, et kaameraläätsed on justkui vastu maad. Nii saab võimalikult madala võttenurga, mis pildil kohe eristub.

Režiimidest soovitab Savisaar proovida kõiki optilisi läätsi (0,6x, 1x, 5x) ning kasutada ka portreevõtet, mis tausta hägusaks teeb ja subjekti fookusesse toob. Kui tehnilisemalt rääkida, siis võiks lülitada sisse HDRi, mis loob foto just sellisena, nagu palja silmaga näha on. Nutitelefon teeb selleks mitu pilti ning kleebib need kokku, andes tõetruu tulemuse. Seda tuleks kasutada just väga keerukates valgusoludes, näiteks päikesetõusu või -loojangu puhul. „Olen ise Samsung Galaxy S24 Ultra kasutaja ning eriti detailseks ja isikupäraseks fototöötluseks kasutan Expert Raw’ programmi, aga see on väga tehniline ning tavaline fotohuviline saab ka automaatsätetega imelised fotod kätte,” ütles ta.

Suumida või mitte? „Minu soovitus on suumi kasutada, pilt tuleb väga hea, seda saab sõpradega jagada ning emotsioon on jäädvustatud. Küll aga pole ühte kindlat reeglit, vaid tuleb proovida erinevate optiliste läätsedega, kas 1x või 5x optiline suum. Kui aga taimed on metsas, kus ümberringi puud, siis võiks proovida ka kalasilma võimalust ehk 0,6x suumi,” soovitas ta. Metsikus looduses loomi pildistada on päris keeruline ning ilma suumita pea võimatu. Metsas peaks kasutama 10x suumi ning ikkagi on tegemist rohkem keskkonna pildi kui lähivõtte kaadriga. (ME)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles