On ainult üks tõhus vahend puukide vastu (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tumedate riiete pealt on puuki raske märgata, seepärast soovitataksegi metsa minnes heledad riided selga panna.
Tumedate riiete pealt on puuki raske märgata, seepärast soovitataksegi metsa minnes heledad riided selga panna. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Kevadel igast meediakanalist välja paiskuvad uudised, et metsaskäijate hirm – puugid – on ennast juba linnaparkideski kindlalt sisse seadnud ja järjest suureneb inimestele ohtlikke haigusi kandvate puukide arv, sunnib tõsiselt mõtlema, milline on tõhus viis need putukad endast eemal hoida.

Üks levinud arvamus ütleb, et puukide arvukus hakkas kasvama ajast, kui keelati kevadine kulupõletamine. Tartu ülikooli linnuökoloog Marko Mägi, kes oma töös lindude ja puukide seoseid uurinud, tunnistab, et tõepõhi sel arvamusel all on, kuid see on õhkõrn. Tasub arvestada, et puugid on siin ka enne kulupõletamise keeldu edukalt elanud, pigem tuleb põhjust otsida kliimast.

"Meil on viimastel aastatel olnud puukidele soodsad olud: soojad talved ja varajane kevad," ütles Mägi ja nentis, et kliima soojenemine ei tee olukorda tulevikus paremaks. "Mida lõuna poole läheme, seda enam puuke seal on, ja troopika on neid paksult täis."

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles