Märjamaa pottsepp lendab USAsse oma oskusi näitama (1)

Copy
Raivo Koppel Liivi külamajas tema enda korraldatud leivaahjude ehitamise koolitusel.
Raivo Koppel Liivi külamajas tema enda korraldatud leivaahjude ehitamise koolitusel. Foto: Erakogu

Aprilli alguses Põhja-Ameerika Pottseppade Assotsiatsiooni (Masonry Heater Association of North America, edaspidi MHA) aastakogunemisele sõitev ja sealsete kolleegidega oma oskusi jagama hakkav osaühingu Ahjumaailm asutaja ja juht Raivo Koppel tunneb muret meie ahjukultuuri üheülbastumise pärast.

Tema sõnul on ahjutellijate soovid muutunud masstootjate- ja poekeskseteks. Valitakse ahi, mis saab kiiremini paigaldatud. „Isegi uude ehitatavasse majja peab saama ahju sisse kahe päevaga. Küttevõimsus ja disain on ebaoluline või vähemalt kolmandajärguline,” ütles Koppel ja lisas, et Ameerikas on suund vastupidine.

Kaks aastakümmet tagasi ahjude ehitamisele pühendunud Koppel on kogu oma pott­sepakarjääri jooksul enim väärtustanud avatust ja loomingulisust, uute materjalide, tehnoloogiate ja klientide erisoovidega kaasaminekut, aga siinkandis seisaks kogu valdkond justkui paigal.

Inspiratsioon Ameerikast

„Põhja-Ameerika kiirelt arenev ahjukultuur erineb siinsest eelkõige müüritud ahjude poolest. Kui Euroopas kadusid töömahukad ja pika ehitusajaga kahhelahjud, tulid asemele tehases toodetud moodulahjud, mida reklaamitakse valdavalt kiirest paigaldusest lähtuvalt,” kahetses Koppel ja tõi näite, et kui kaks aastakümmet tagasi tegutses ainuüksi Berliini lähedal Veltenis üle 50 pottkivide tootja, siis nüüd on neist alles vaid üks ja seegi tegutseb muuseumina.

Kui meil ja Euroopas laiemalt liigub ahjukultuur Koppeli hinnangul ühetaolisuse poole, siis Põhja-Ameerikas oli ja on veel tendents vastupidine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles