Põllumajandustehnika müüja: kasumi teenimisest on saanud kahjumi minimeerimine

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Ka põllumajanduses on näha, et tarbijad on muutunud ebakindlamaks. Fotol on Bourgailt’ otsekülvik töötamas
Sadala Agro põllul.
Ka põllumajanduses on näha, et tarbijad on muutunud ebakindlamaks. Fotol on Bourgailt’ otsekülvik töötamas Sadala Agro põllul. Foto: Argo Kukk - Agri Partner OÜ

Enamik põllumajandustehnika ostu-müügiga tegelevatest ettevõtetest kinnitab kui ühest suust, et sektoris on praegu katsumusrohked ajad ning pigem püütakse see aasta lihtsalt võimalikult väikeste kadudega üle elada. Eelmise aasta tulemustega jäädi aga üldjuhul rahule.

Wihuri Agri müügijuht Marek Peensalu rääkis, et eesmärk on koos klientidega see aasta võimalikult väikeste kahjudega läbi teha, sest kasumi teenimisest on saanud kahjumi minimeerimine.

„Mullu kujunes suurimaks väljakutseks aasta teises pooles lao planeerimine vähenenud tellimuste mahu tõttu, mida omakorda mõjutas väiksem saagikus ja suurenenud intressikulu,” ütles ta.

Kuigi müük oli planeeritust väiksem, oli Peensalu hinnangul eelmine aasta ettevõttele siiski edukas. „Aasta esimene pool oli ilusti tellimustega kaetud, teises pooles oli tellimusi vähem suurenenud intressikulude ja vähenenud saagi tõttu,” tõdes ta.

Edukas aasta hoolimata raskustest

Intrac Eesti Agri müügiosakonna juhi Endre Matrose sõnul oli eelmine aasta katsumusrohke: kuna masinate hinnad on pärast Ukraina sõda 25–35% tõusnud, on see jätnud oma jälje. Samas täitis Intrac püstitatud eesmärgid.

Mullu oli tema sõnul rohkelt tunda hinnavõitlust konkurentidega. Kuna kõikide uute masinate hinnad kerkisid, kallinesid ka kasutatud masinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles