Huvi päikesepaneelide vastu kukkus kolinal (5)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
See Räpina vallas Ruusal mullu valminud päikesepark näitab, milliseks meie maastikud rohepöörde tuules muutuvad.
See Räpina vallas Ruusal mullu valminud päikesepark näitab, milliseks meie maastikud rohepöörde tuules muutuvad. Foto: Arvo Meeks

Kui paar aastat tagasi kirjutasime päikesejaamade rajamise buumist, siis mullu tuli uusi jaamu aasta varasemaga võrreldes juurde poole võrra vähem ja langust on näidanud ka see aasta – mullusega võrreldes on tänavu sõlmitud peaaegu 90 protsenti vähem kodutarbijate liitumislepinguid.

Mis võib vahepealse meeletu huvi kokku kukkumise põhjus olla? Kas üldine hinnatõus annab siingi tunda? Päikesejaamu rajava Smarteconi tegevjuht Magno Kure seda ei usu. Pealegi on paari aasta sees paneelide hinnad hoopis kuni 20 protsendi jagu langenud. Pigem on põhjus elektrihinnas, mis viimase aasta sees järske hüppeid ei teinud ja seega ei motiveerinud inimesi oma raha kokkuhoiuks päikesejaama rajama. „Elektrihind käis eelmisel aastal mõned korrad miinuses ja see kindlasti mõjutas ostjate meeleolu,” sõnas ta.

Enefiti päikeseenergia ja salvestuslahenduste teenusejuht Mikk Tootsi rääkis, et 2021. aastal järsult tõusnud elektrihind suurendas hüppeliselt huvi päikeseenergialahenduste vastu. Paljud soovijad paigaldasid endale seejärel lühikese aja jooksul päikesepaneelid ära ja nii toimuski päikeseenergia sektoris nüüd rahunemine.

Arvudest lähemalt

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles